30η εβδομάδα εγκυμοσύνης (204η έως 210η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Καθώς συνεχίζει να αυξάνεται το βάρος σας, και νιώθοντας την κοιλιά σας βαριά, μετατοπίζετε το κέντρο βάρους στη μέση σας και έτσι μπορεί να επιβαρύνεται λιγάκι. Για το λόγο αυτό, όταν ξεκουράζεστε μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι στο κέντρο της σπονδυλικής σας στήλης. Ενδεχομένως να σας ανακουφίσει λίγο. Η πίεση επίσης που ασκεί η μήτρα στην ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να είναι αιτία για συχνοουρία ή και για εμφάνιση κυστίτιδας. Ενυδατωθείτε καλά, συνεχίστε να τρέφεστε σωστά, και προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωρό σας παίρνει βάρος μέρα με τη μέρα, λόγω του υποδόριου λίπους, κι αυτό το βοηθάει να μπορεί πλέον να ρυθμίσει μόνο του τη θερμοκρασία του σώματός του. Η περίμετρος του κεφαλιού του (αμφιβρεγματική διάμετρος), είναι 8 εκ. περίπου και το μήκος της πατούσας του 6 εκ. Το δερματάκι του που μέχρι τώρα ήταν ζαρωμένο, αρχίζει και γίνεται όλο και πιο λείο και διακρίνονται οι πτυχές του δέρματός του στα πέλματα και στις παλάμες του. Έχει αναπτύξει πλήρως την αίσθηση της γεύσης, καθώς και οι πνεύμονες και το πεπτικό του σύστημα είναι σχεδόν έτοιμα.

Μέγεθος εμβρύου: ≈40 - 42 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 1400 - 1500 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.