29η εβδομάδα εγκυμοσύνης (197η έως 203η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Το σώμα σας εξακολουθεί να αλλάζει. Τα πόδια σας μπορεί να πρήζονται, και να χρειαστεί ακόμη και να αλλάξετε νούμερο παπουτσιού. Επίσης μπορεί να δυσκολεύστε να βγάλετε τα δαχτυλίδια από τα δάχτυλά σας. Το στήθος σας μεγαλώνει και μπορεί  στο εξής να αρχίσει να εκκρίνει πύαρ (πρωτόγαλα), λόγω των αυξημένων επιπέδων προλακτίνης στο αίμα σας. Πιθανότατα μέχρι τον τοκετό να χρειαστεί να αλλάξετε και πάλι νούμερο στο σουτιέν σας. Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι να ενυδατώνετε καλά την κοιλιά σας, το στήθος και τους γλουτούς σας, για να εμποδίσετε όσο το δυνατό περισσότερο την εμφάνιση ραγάδων.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Ο εγκέφαλος του μωρού σας και το κεφάλι του αναπτύσσονται σταδιακά. Οι βλεφαρίδες του μεγαλώνουν, και τα όργανά του ολοκληρώνουν σιγά σιγά την ανάπτυξή τους. Εάν έχετε αγόρι, οι όρχεις του μετακινούνται από τη θέση που είχαν κοντά στα νεφρά προς τη βουβωνική χώρα. Εάν περιμένετε κορίτσι, η κλειτορίδα ακόμη δεν έχει καλυφθεί από τα μικρά χείλη και προεξέχει. Θα καλυφθεί την τελευταία εβδομάδα πριν την γέννησή του. Στη φάση αυτή, υπάρχουν αρκετές διαφορές στο μήκος και το βάρος μεταξύ των εμβρύων. Μέχρι την 40η εβδομάδα μπορείτε να περιμένετε πως το μωρό σας θα τριπλασιάσει το βάρος του. Θα παρατηρείται αλλαγές στο σχήμα της κοιλιάς σας καθώς το μωρό κινείται μέσα σ’ αυτήν. Μην ανησυχείτε ότι μπορεί να πάθει κάτι από τις απότομες αυτές κινήσεις. Το αμνιακό υγρό και τα στρώματα της μήτρας είναι αρκετά για να προστατεύσουν το μωρό σας.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 37 - 40 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 1100 - 1300 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.