27η εβδομάδα εγκυμοσύνης (183η έως 189η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, πρέπει να προγραμματίσετε την εξέταση της καμπύλης σακχάρου. Η εξέταση αυτή θα διαγνώσει ενδεχόμενο διαβήτη κύησης, ο οποίος είναι προσωρινός, και μετά τον τοκετό σας οι τιμές του σακχάρου, πέφτουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Στο στάδιο αυτό, μπορεί να βιώνετε κράμπες, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Λίγο μαγνήσιο θα σας βοηθήσει. Επίσης κιρσοί στα πόδια και αιμορροΐδες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά μετά το τέλος της εγκυμοσύνης σας θα υποχωρήσουν κι αυτά. Η μήτρα σας πλέον «αγγίζει» τα πλευρά σας. Μια ήπια αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα σας είναι φυσιολογική, καθώς αλληλεπιδρά με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν την προγεστερόνη, που είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση της μήτρας και άλλων μυών.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωρό σας αρχίζει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη μήτρα σας. Κοιμάται και ξυπνάει συχνότερα, και ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Οι κυψελίδες του πνεύμονά του, αρχίζουν να περιβάλλονται από μια ουσία που λέγεται «επιφανειοδραστικός» παράγοντας, η οποία θα το βοηθήσει να πάρει την πρώτη του ανάσα μόλις γεννηθεί. Τώρα κινείται ακόμη περισσότερο, γεγονός που σας καθησυχάζει, και οι κινήσεις του είναι διακριτές απ’ έξω. Εάν το μωρό σας γεννηθεί αυτή την εβδομάδα, οι πιθανότητες επιβίωσής του, αγγίζουν το 80 %, και αν και οι πνεύμονές του είναι ακόμη ανώριμοι, με λίγη ιατρική υποστήριξη, θα λειτουργήσουν.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 34 - 37 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 950 - 1 κιλό

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.