26η εβδομάδα εγκυμοσύνης (176η έως 182η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Αφήνοντας πίσω σας το 2ο τρίμηνο κύησης, «κάποια» αύξηση στην αρτηριακή σας πίεση, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε πόνο στην πλάτη σας ή πρήξιμο στα πόδια σας. Εκείνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να ξεκουράζεστε, να τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά και να κάνετε ελαφρύ μασάζ. Συνεχίστε να ασκήστε και να τρέφεστε σωστά. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κοπιαστική η άσκηση για να απολαμβάνετε τα οφέλη της. Η ένταξη στην καθημερινότητά σας ενός είδους ελαφριάς άσκησης, όπως το βάδισμα, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε δραστήρια. Οι κινήσεις του μωρού προκαλούν ίσως τώρα πόνους κάτω από τα πλευρά σας που μπορούν να ανακουφιστούν αν γυρίσετε στο πλάι.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, δυναμώνει και αναπτύσσει τα αντανακλαστικά του. Η ανταπόκρισή του στους ήχους βελτιώνεται σταθερά, καθώς ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των ακουστικών νεύρων. Τώρα για πρώτη φορά ανοίγουν τα μάτια του μωρού σας, και το δέρμα του αρχίζει να γίνεται πιο παχύ και σφιχτό. Οποιοδήποτε χρώμα κι αν πάρουν τα μάτια του μωρού σας, μέσα στη μήτρα είναι γαλάζια. Άλλωστε οι κόρες αποκτούν το τελειωτικό τους χρώμα λίγους μήνες μετά τη γέννα. Οι κινήσεις του είναι πλέον δραστήριες και ο συντονισμός των μυών του, τέτοιος, που μπορεί να βάλει τον αντίχειρά του στο στόμα του. Με αυτή την κίνηση εξασκεί τους μύες των μάγουλών του, και των σαγονιών και προετοιμάζεται για τον θηλασμό.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 32 - 36 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 850 - 880 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.