25η εβδομάδα εγκυμοσύνης (169η έως 175η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Όσο περνάει ο καιρός μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο άβολα, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Κράμπες, πονοκέφαλοι, πόνοι στα πλευρά και αϋπνία, είναι μερικά από τα συμπτώματα αυτής της περιόδου. Μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη τριχοφυΐα σε αρκετά μέρη του σώματός σας, καθώς και τα μαλλιά σας και τα νύχια σας μακραίνουν τώρα γρηγορότερα. Οι ορμόνες σας αλλάζουν, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας. Μην σας πανικοβάλουν λοιπόν, τυχόν άξαφνα κλάματα. Τέλος, ενδέχεται να μην μπορείτε να κοιμηθείτε πολύ καλά, γι’ αυτό προτιμήστε το πλάι και αποφύγετε το μπρούμυτα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωρό σας έχει φρύδια, είναι καλυμμένο από λεπτό χνούδι και έχει πλέον την μορφή ανθρώπινης μινιατούρας. Του λείπει μόνο το λίπος για να μοιάζει εμφανισιακά με ένα νεογέννητο. Έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει αναπνευστικές κινήσεις και τα ρουθούνια του να ανοίγουν, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα αέρας στους πνεύμονές του. Τα οστά του μεγαλώνουν, γίνονται όλο και πιο σκληρά, και το μωρό σας αρχίζει να κλωτσάει. Μπορεί πλέον να αναγνωρίσει εκτός από τη δική σας φωνή, και τη φωνή του συντρόφου σας. Μια χαλαρωτική ασχολία θα ήταν να του βάζετε απαλή μουσική ή να του τραγουδάτε. Εντυπωσιασμένο και το ίδιο με την εξερεύνηση, αγγίζει το πρόσωπό του, τα χέρια του, τα πόδια του, τον ομφάλιο λώρο κλπ. Εμφανίζεται επίσης την προτίμησή του στο να χρησιμοποιεί το αριστερό ή το δεξί του χέρι. Τα δίδυμα, εξερευνούν το ένα το άλλο και έτσι ξεκινάει η πρωταρχική σύνδεσή τους.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 29 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 680 - 700 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.