24η εβδομάδα εγκυμοσύνης (162η έως 168η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ραγάδες στο δέρμα σας, και συγκεκριμένα στην κοιλιά, το στήθος, τη μέση ή τους γλουτούς σας. Εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματός σας με κάποιο ειδικό προϊόν, έτσι ώστε να αποφύγουμε την ξηρότητα και την φαγούρα, και να ενισχύσουμε την ελαστικότητά του. Μπορεί να αισθάνεστε κάποια τραβήγματα ή πόνο στην κοιλιά σας, γεγονός που οφείλεται στο τέντωμα των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα σας. Μπορείτε επίσης να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας, εκτός και αν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Η κορυφή της μήτρας σας έχει φτάσει πλέον πάνω απ’ τον ομφαλό σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Την εβδομάδα αυτή, η εγκεφαλική λειτουργία του εμβρύου είναι παρόμοια με αυτή ενός νεογέννητου βρέφους. Οι πνεύμονες είναι γεμάτοι με αμνιακό υγρό, το οποίο βοηθά το έμβρυο να αναπτύξει περισσότερες κυψελίδες με αέρα. Το μωρό σας συνεχίζει να είναι υπερκινητικό, δεδομένου ότι έχει ακόμα αρκετό χώρο για να κινηθεί και μεγαλώνει σταδιακά, βάζοντας περίπου 99 γραμμάρια την εβδομάδα. Οι γευστικοί κάλυκες αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και διαμορφώνονται οι γεύσεις. Τα μάτια του είναι κοντά το ένα με το άλλο, αν και κλειστά ακόμα, και τα αφτιά του έχουν μετακινηθεί στην τελική τους θέση, στο πλάι του κεφαλιού. Το μωρό σας μπορεί πλέον να ακούσει τους ήχους του στομάχου σας και της καρδιάς σας.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 30 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 500 - 600 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.