23η εβδομάδα εγκυμοσύνης (155η έως 161η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα ούλα σας περισσότερο ευαίσθητα το διάστημα αυτό, και ίσως να παρατηρήσετε ότι ματώνουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών σας, ή πρήζονται. Μην ανησυχήσετε! Είναι συνηθισμένο φαινόμενο της εγκυμοσύνης. Εκείνο που έχετε ανάγκη και εσείς αλλά και το μωρό σας, είναι αρκετό ασβέστιο για να διατηρήσετε δυνατά, υγιή οστά και δόντια. Μπορείτε να αντιληφθείτε ακόμα, το πότε κοιμάται και πότε ξυπνάει το μωρό σας, παρατηρώντας την κινητικότητά του. Ξεκινήστε να του μιλάτε, για να αρχίσει να μαθαίνει τη φωνή σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το νευρικό και σκελετικό σύστημα του μωρού σας συνεχίζουν να ωριμάζουν, και τα κοκκαλάκια του αυτιού του έχουν αρχίσει να σκληραίνουν. Το πάγκρεας, που αποτελεί βασικό όργανο στην παραγωγή ορμονών και στον μεταβολισμό, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Εάν το μωρό σας είναι αγοράκι, ξεκινά και η κάθοδος των όρχεων από την κοιλιά του στο όσχεο. Το χνούδι του σώματός του σκουραίνει και αρχίζουν να δημιουργούνται πραγματικά μαλλιά. Πλέον καταπίνει κανονικά αμνιακό υγρό και ουρεί. Η κατάποση υγρών μπορεί να του προκαλέσει λόξυγγα , κάτι που μπορεί να αντιληφθείτε, καθώς το μωρό χοροπηδάει μέσα σας. Το έμβρυο στο στάδιο αυτό, έχει την όψη ενός νεογέννητου, μόνο που είναι ακόμα πολύ λεπτό, καθώς δεν έχει πάρει όσο λίπος χρειάζεται.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 24 - 29 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 450 – 500 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.