21η εβδομάδα εγκυμοσύνης (141η έως 147η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Από την εβδομάδα αυτή, η μήτρα σας θα μεγαλώνει προς τα πάνω, περίπου 1 εκατοστό την εβδομάδα. Μπορεί να νιώθετε μερικά τραβήγματα, πονάκια, ή και πρήξιμο στα πόδια σας, κάτι που είναι λογικό, καθώς μεταφέρετε έναν ακόμη «άνθρωπο». Μη χάνετε ευκαιρία να ξεκουράζετε τα πόδια σας, τοποθετώντας τα ψηλά. Εκείνο που ίσως παρατηρήσετε είναι μια αύξηση στην όρεξή σας, γεγονός που οφείλεται στην ημερήσια ανάγκη πρόσληψης 500 θερμίδων επιπλέον, λόγω αύξησης του μεταβολισμού σας. Προσοχή λοιπόν στο βάρος σας! Το μωρό σας πλέον σας ακούει, γι’ αυτό μη χάνετε ευκαιρία να του μιλάτε και να του τραγουδάτε! Είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσετε να ακούτε την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική, και να κάνετε συζητήσεις μαζί του.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Η καρδιά του μωρού σας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο δυνατή και οι παλμοί της ξεπερνούν τους δικούς σας κατά πολύ! Η τριχοφυΐα, τα βλέφαρα και τα φρύδια έχουν αναπτυχθεί πλήρως και τα ακροδάχτυλά του είναι καλυμμένα από τα νύχια του. Τα αισθητήρια της γεύσης στη γλώσσα του αρχίζουν να αναπτύσσονται, όπως και τα δόντια του κάτω από τα ούλα. Το αμνιακό υγρό που καταπίνει το μωρό σας, βοηθά στο στάδιο αυτό την εξέλιξη του πεπτικού του συστήματος.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 23 - 27 εκατοστά (μέγεθος μιας μπανάνας)
Βάρος εμβρύου: 300 - 350 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.