20η εβδομάδα εγκυμοσύνης (134η έως 140η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Βρίσκεστε πλέον στο μέσον της εγκυμοσύνης σας, και είναι πλέον φανερό. Η κορυφή της μήτρας σας βρίσκεται τώρα στο ίδιο επίπεδο με τον ομφαλό σας. Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσκολία στην αναπνοή σας, ιδίως όταν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, γεγονός που οφείλεται στην πίεση που ασκεί η κοιλιά σας στο διάφραγμα και κατ’ επέκταση στους πνεύμονές σας. Το φαινόμενο αυτό ευθύνεται και για τυχόν δυσπεψίες και συχνοουρία. Ίσως η πίεση αυτή κάνει και τον ομφαλό σας να προεξέχει. Τα ούλα σας μπορεί να παρατηρήσετε ότι ματώνουν πιο εύκολα τώρα και είναι γενικά πιο ευαίσθητα. Η υγιεινή του στόματός σας είναι πολύ σημαντική κατά την εγκυμοσύνη.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωρό σας ξεκινά να βάζει σταδιακά βάρος, καθώς το λίπος εναποτίθεται στο σώμα του. Το δέρμα του γίνεται πιο παχύ. Είναι σε θέση πλέον να αντιλαμβάνεται και να αντιδράει στους δυνατούς ήχους, τη μουσική, το φως, και γενικά σε ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον. Το σωματάκι του καλύπτεται από μια κολλώδη λευκή ουσία, το αποκαλούμενο σμήγμα, το οποίο θα προστατεύει το ευπαθές δέρμα του όσο διάστημα βρίσκεται στο αμνιακό υγρό. Μερικά μωρά είναι ακόμα καλυμμένα με αυτή την ουσία, και κατά την γέννησή τους.

Μέγεθος εμβρύου: ≈16 - 23 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 260 - 300 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.