19η εβδομάδα εγκυμοσύνης (127η έως 133η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Καθώς το έμβρυο έχει μεγαλώσει αρκετά και φτάνει ίσως τώρα στον ομφαλό σας, είναι λογικό να αισθάνεστε κάποια τραβήγματα στην κοιλιά σας, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι σύνδεσμοι της μήτρας και το τέντωμα των μυών σας. Εκείνο που μπορεί να παρατηρήσετε εξίσου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας σας, λόγω της αυξημένης ροής του αίματός σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Η ανάπτυξη του μωρού σας συνεχίζεται, και αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη των αισθήσεών του. Οι γευστικοί κάλυκες είναι πλέον καλά αναπτυγμένοι και μπορεί να καταλάβει την γεύση του «γλυκού» αμνιακού υγρού μέσα στη μήτρα σας. Τα γεννητικά όργανα του μωρού σας, είναι πλέον ευδιάκριτα και αναγνωρίσιμα. Στα κορίτσια, η μήτρα είναι σχηματισμένη, ο κόλπος θα αρχίσει να βαθαίνει, ενώ στις ωοθήκες της, έχει ήδη κάποια εκατομμύρια ωάρια, τα οποία θα μειωθούν στο 1 εκατ., όταν γεννηθεί. Η αύξηση της μυϊκής δραστηριότητας του μωρού σας είναι τέτοια που μπορεί να σας κάνει να το αντιληφθείτε, καθώς τα νεύρα που συνδέουν τους μύες με το μυαλό, έχουν μεγαλώσει και οι κινήσεις κατευθύνονται συνειδητά.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 13 - 15 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 200 - 250 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.