17η εβδομάδα εγκυμοσύνης (113η έως 119η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Καθώς η κοιλίτσα σας έχει αρχίσει και μεγαλώνει, και το κέντρο βάρους σας, αλλάζει, καλό θα ήταν να αποφεύγετε  παπούτσια με τακούνια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσης. Στο πρόσωπό σας ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους, μικρές καφέ κηλίδες, οι λεγόμενες «πανάδες της κύησης», οι οποίες μπορεί να αυξηθούν μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως μετά τον τοκετό σας εξαφανίζονται. Ο όγκος του αίματός σας έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα κάποια αγγεία όπως αυτά της μύτης και των ούλων σας να γίνονται πιο ευαίσθητα και να αιμορραγήσουν. Καλό θα ήταν να κοιμάστε στο αριστερό πλάι του σώματός σας, ώστε να αιματώνεται καλύτερα η μήτρα με το έμβρυο.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Πολλά πράγματα αλλάζουν αυτή την εβδομάδα. Το μωρό σας κινείται περισσότερο και μπορεί να ακούσει τους δυνατούς θορύβους από τον έξω κόσμο. Από αυτό το σημείο ξεκινάει να αναπτύσσει το λίπος κάτω από το δέρμα του, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την θερμοκρασία του σώματός του. Ο χόνδρος που θα γίνει ο σκελετός του, ξεκινά να μετατρέπεται σε κόκκαλο. Το μωρό σας και ο πλακούντας έχουν τώρα το ίδιο μέγεθος. Τα μάτια του κοιτάζουν προς τα εμπρός, παρότι βρίσκονται ακόμη σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, και παραμένουν κλειστά. Το μωρό σας ανακυκλώνει ημερησίως μέχρι και 1 λίτρο αμνιακού υγρού μέσω της κατάποσης.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 11 - 12 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 100 - 140 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.