16η εβδομάδα εγκυμοσύνης (106η έως 112η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Το έμβρυο αρχίζει να κινείται πιο συχνά και εάν δεν έχετε νιώσει ακόμα τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα αισθανθείτε μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Το στήθος σας συνεχίζει να μεγαλώνει, και καθώς η ροή του αίματος αυξάνεται, προκαλείται ενα ελαφρό φούσκωμα των φλεβών, κάνοντάς τες ορατές. Η θηλαία άλως  αρχίζει να σκουραίνει. Η μήτρα σας, μεγαλώνει κι αυτή, φτάνοντας περίπου στο μέσο της απόστασης από την ηβική σας σύμφυση έως τον ομφαλό σας. Είναι επίσης πιθανόν να αισθάνεστε και  κάποιους πόνους στην κοιλιά εξαιτίας των συνδέσμων της μήτρας που τεντώνονται. Αυτοί οι πόνοι είναι συνήθως προσωρινοί αλλά η ανάπτυξη της μήτρας  ίσως θα δώσει πρόσθετη πίεση στη μέση σας. Πολλές γυναίκες βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται περίπου 2 έως 5 κιλά μέχρι αυτή την εβδομάδα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Παρότι μπορεί να είναι νωρίς ακόμη για ν’ αρχίσετε να νιώθετε το μωρό μέσα σας, έχει τώρα την ικανότητα να στρίβει το κεφάλι του και να εξασκεί και τις 40 μυικές του ομάδες. Ολοκληρώνεται επίσης ο σχηματισμός των έξω γεννητικών οργάνων του μωρού σας. Λειτουργούν κανονικά μερικά από τα πιο προηγμένα λειτουργικά συστήματα τους σώματός του, συμπεριλαμβανομένων του ουροποιητικού και κυκλοφορικού συστήματος. Το μωρό σας μπορεί να παίζει με το ομφάλιο λώρο (αρπάζοντας και αφήνοντάς τον), ο οποίος είναι συνδεδεμένος χαμηλά με την κοιλιά του μωρού σας. Τα νύχια στα δάκτυλα των χεριών έχουν σχηματιστεί και παρότι τα βλέφαρά του είναι ακόμη κλειστά, μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στο φως από τα λεπτά του βλέφαρα. Το μωρό σας μαθαίνει να αναπνέει, μέσα από τις συγχρονισμένες κινήσεις του στήθους του την ώρα που καταπίνει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού. Αυτές οι κινήσεις βοηθούν τους πνεύμονες να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 10 - 12 εκατοστά (μέγεθος περίπου ενός αχλαδιού)
Βάρος εμβρύου: 80 - 100 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.