15η εβδομάδα εγκυμοσύνης (99η έως 105η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας σκουραίνει σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα γύρω από τις θηλές, ή το πρόσωπο. Τα σημάδια αυτά θα υποχωρήσουν μετά από την εγκυμοσύνη. Το σώμα σας έχει αρχίζει πια να αλλάζει και ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε για τα ρούχα μητρότητας, τα οποία θα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άνετα. Σιγά σιγά θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού σας. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν τα σκιρτήματα αυτά, μεταξύ της 16ης και της 20ης εβδομάδας. Είναι λίγο νωρίς ακόμη αλλά μπορεί να αισθανθείτε τις πρώτες κινήσεις χαμηλά στην κοιλιά σας, σαν «πετάρισμα».

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του μωρού σας. Το προσωπάκι του έχει αρχίσει να σχηματίζεται, και το κεφάλι είναι πλέον αναλογικά ίσο με το μισό του μεγέθους. Χιλιάδες αιμοφόρα αγγεία αχνοφαίνονται απο το διάφανο σχεδόν δερματάκι του. Το νέο της εβδομάδας, είναι οι λόξιγκες, ένας πρόδρομος της αναπνοής. Δεν μπορείτε να τους «καταλάβετε» ακόμα, αλλά μην εκπλαγείτε εάν τους αισθανθείτε αργότερα. Το σωματάκι του μωρού σας εξακολουθεί να καλύπτεται από ένα λεπτό χνούδι και αυτήν την εβδομάδα αρχίζει να ακούει ήχους για πρώτη φορά. Μέσα στο στόμα του, οι γευστικοί κάλυκες εμφανίζονται επάνω στη γλώσσα.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 10 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 50 - 60 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.