14η εβδομάδα εγκυμοσύνης (92η έως 98η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, θα διαπιστώσετε πιθανότατα πως διαθέτετε περισσότερη ενέργεια από το προηγούμενο διάστημα, στο οποίο μάλλον νιώθατε συνεχώς νυσταγμένη. Αν νιώθετε κάποια τραβήγματα χαμηλά μην πανικοβάλλεστε, καθώς τα όργανά σας μετακινούνται προκειμένου να κάνουν χώρο για το μωρό σας. Σε κάποιες γυναίκες ένα μικρό φουσκωματάκι στην κοιλιά έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Είναι δηλαδή πιθανό, να πιάνετε τη μήτρα σας, πάνω ακριβώς από την ηβική σας σύμφυση, και επίσης μπορεί να εμφανίσετε μία μαύρη γραμμή στην περιοχή της κοιλιάς.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του μωρού σας και αρχίζουν να σχηματίζονται τα πτερύγια των αυτιών. Τα μάτια του έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο. Τα νεφρά του ξεκινούν να παράγουν ούρα. Ο θυρεοειδής αδένας έχει αναπτυχθεί και ξεκινά να παράγει ορμόνες.

Το μωρό σας αποκτάει λεπτές τρίχες όχι μόνο στο κεφάλι και στα φρύδια του, αλλά σε ολόκληρο το σώμα του. Αυτό το λεπτό στρώμα χνουδιού, το αποκαλούμενο lanugo, εξαφανίζεται συνήθως λίγο πριν την γέννηση, για να αντικατασταθεί με πιο πυκνά και μεγάλα μαλλιά,με τα οποία θα γεννηθεί. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος του μωρού σας μέσα στο αμνιακό υγρό. Λειτουργούν επίσης μερικοί μύες, οι οποίοι επιτρέπουν τώρα στο μωράκι σας να πιάσει και να κάνει μορφασμούς.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 9 εκατοστά (μέγεθος περίπου ενός λεμονιού)
Βάρος εμβρύου: 25 - 40 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.