13η εβδομάδα εγκυμοσύνης (85η έως 91η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Είστε επίσημα στο δεύτερο τρίμηνο κύησης. Οι ναυτίες και η κούραση ανήκουν σχεδόν στο παρελθόν. Η μήτρα σας είναι αρκετά μεγάλη τώρα, και αρχίζει να εξέχει από την λεκάνη σας. Ίσως παρατηρήσετε μια βελτίωση στη libido σας και αύξηση της ενέργειάς σας. Το στήθος σας συνεχίζει να μεγαλώνει λόγω της επιρροής της προγεστερόνης και άλλων ορμονών.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Από τώρα μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης, το μωράκι σας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Παρά τις μικρές αναλογίες του, το μωρό σας είναι πλήρως διαμορφωμένο με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα. Οι βραχίονές του είναι αρκετά μεγάλοι ώστε το χεράκι του να φτάνει στο στόμα του. Δεν μπορεί να “πιπιλίσει” στο στάδιο αυτό, απλώς μπορεί να παρατηρήσουμε πως ξεκινά να βάζει το δάκτυλό του στη στοματική του κοιλότητα. Ο πλακούντας είναι πλέον διαμορφωμένος και αυτός. Ο ομφάλιος λώρος που μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο είναι καλά σχηματισμένος και το μωρό σας καταπίνει και αμνιακό υγρό. Τα έντερα αναπτύσσονται αρχικά μέσα στον ομφάλιο λώρο, έξω από το σώμα του, αλλά σε αυτό το στάδιο “τραβιούνται “ μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς του εμβρύου. Το μωρό σας είναι πολύ δραστήριο τώρα, τεντώνεται, κλωτσάει και στριφογυρίζει, παρότι είναι ακόμη πάρα πολύ μικρό για να το νιώσετε.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 8 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 15 - 25 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.