Δείτε στο παρακάτω βίντεο, την συνέντευξη σχετικά με την παρθενορραφή, του μαιευτήρα γυναικολόγου Παναγιώτη Χριστόπουλου στην εκπομπή “Μίλα” της Τατιάνας Στεφανίδου.

 

 

κείμενο συνέντευξης

 

Τατιάνα Στεφαν.: Δεν είχα ποτέ σκεφτεί ότι υπάρχουν ακόμα γυναίκες, που καταφεύγουν στον γυναικολόγο τους, κάτι που συνέβαινε τα παλιότερα χρόνια πιο συχνά για άλλους λόγους ωστόσο, για να κάνουν παρθενορραφή, δηλαδή να συγκολληθεί χειρουργικά και πάλι ο παρθενικός υμένας, να ξαναγίνουν παρθένες. Γιατρέ, είναι μια απλή διαδικασία αυτή?

Γυναικολόγος: Σε γενικές γραμμές είναι μια μικροεπέμβαση, η οποία γίνεται είτε στο μαιευτήριο σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, αλλά είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει και σε επίπεδο ιατρείου.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Με μέθη γίνεται?

Γυναικολόγος: Με τοπική αναισθησία. Είναι μια απλή διαδικασία, στην οποία ουσιαστικά με κάποιες ραφές, κάποιες ειδικές τεχνικές μπορούμε να πάρουμε τα υπολείμματα του παρθενικού υμένα, τα επονομαζόμενα μίρτα.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Τα υπολείμματα του παρθενικού υμένα υπάρχουν στις γυναίκες τις πολύ νεαρές που έχουν χάσει την παρθενιά τους πριν από λίγο καιρό ή σε όλες τις γυναίκες?

Γυναικολόγος: Συνήθως είναι σε αυτές, οι οποίες η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Άρα μετά από πόσα χρόνια μπορεί να κάνει κάποιος παρθενορραφή?

Γυναικολόγος: Δεν έχει να κάνει με τα χρόνια, απλά αλλά έχει να κάνει με το πόσες επαφές, τι ιστός έχει παραμείνει, γιατί είναι διαφορετικός ο ιστός του υμένα από γυναίκα σε γυναίκα και έτσι μπορούμε σε αρκετές περιπτώσεις να κάνουμε μια πλαστική αποκατάσταση των υπολειμμάτων του παρθενικού υμένα.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Παίρνετε τα υπολείμματα και στην ουσία τα συνδέετε πάλι?

Γυναικολόγος: Αυτό που πρέπει να πούμε γιατί σε πολλές περιπτώσεις πολλές γυναίκας δεν είναι τελικά απόλυτα εξοικειωμένες με το τι τελικά είναι ο παρθενικός υμένας. Ο υμένας όπως λέει και η λέξη είναι μια μεμβράνη, ένας υμένας, ο οποίος κατά την διάρκεια συνήθως της πρώτης σεξουαλικής επαφής κάνει ρήξεις δηλαδή ουσιαστικά σκίζεται.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Αυτή η μεμβράνη καλύπτει τι?

Γυναικολόγος: Την είσοδο του κόλπου.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Είναι στην ουσία μια μεμβράνη που στην ουσία μπλοκάρει την είσοδο του κόλπου.

Γυναικολόγος: Είναι μια μεμβράνη που βρίσκεται ακριβώς μέσα από τα έξω γεννητικά όργανα, και έχει το ρόλο να προστατεύει από κάποιες λοιμώξεις τα μικρά κορίτσια μέχρι να φτάσουν να έχουν τα δικά τους οιστρογόνα και να ενισχυθεί ο κόλπος τους από την ύπαρξη των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων. Αυτό κατά την διάρκεια της πρώτης επαφής, η οποία μπορεί να είναι και μια ολοκληρωμένη επαφή, αλλά αξίζει να πούμε ότι πολλές φορές μπορεί να συμβεί και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα είτε κατά την διάρκεια του αυνανισμού είτε ακόμα και σε ατυχήματα που έχουμε, όπως τα μικρά κορίτσια, μπορεί να έχουμε την ρήξη του παρθενικού υμένα. Φυσικά παραμένουν κάποια υπολείμματα, τα οποία μπορούμε να ταιριάξουμε εμείς με τα ράμματα και να τα συρράψουμε

 

Τατιάνα Στεφαν.: Εγώ εδώ μπορώ να καταλάβω την Κατερίνα που μετά από αυτή την βαριά κακοποίηση θέλησε να διώξει ψυχολογικά αν θέλετε αυτό από το σώμα της. Σε ποιες άλλες περιπτώσεις γίνεται συρραφή του παρθενικού υμένα, δηλαδή εμένα είχε πάει το μυαλό μου όταν προτείναμε το θέμα, επειδή στην φυλή των Ρομά είναι πολύ σοβαρό μια γυναίκα να χάσει την παρθενιά της και εκεί δείχνουν τα σεντόνια, όλα αυτά...λέω μήπως η κοπέλα ανήκει στη φυλή των Ρομά. Μου λένε όχι. Υπάρχουν λοιπόν άλλες περιπτώσεις σαν την Κατερίνα που να προβαίνουν σε μια τέτοια κίνηση?

Γυναικολόγος: Ναι, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχουν αυτές οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο των ιατρικών ενδείξεων, όπως για παράδειγμα σε μικρά κορίτσια, τα οποία έχουμε κάποια τραύματα στα γεννητικά όργανα που μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένα που να έχουμε ακόμα και ρήξη του παρθενικού υμένα.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Δηλαδή αν ένα κοριτσάκι μετά από ατύχημα πάθει ρήξη?

Γυναικολόγος: Ένα συνηθισμένο είναι ένα κοριτσάκι που κάνει ποδήλατο, τρακάρει κάπου το ποδήλατο, φεύγει από τη σέλα και πέφτει με τα γεννητικά όργανα πάνω στον άξονα.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Εκεί λοιπόν είναι καλό να κάνει το κορίτσι την συρραφή για να προστατεύεται ο κόλπος?

Γυναικολόγος: Όταν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως η μητέρα το ζητάει αυτό, για να μην δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα αργότερα στο παιδί, όχι τόσο για τις λοιμώξεις αλλά όταν θα ξεκινήσει τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Εντάξει πιστεύω αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για ένα παιδί, δεν νομίζω ότι είμαστε σε εποχή που χρειάζονται αποδείξεις αγνότητας. Σε ποιες άλλες περιπτώσεις συμβαίνει?

Γυναικολόγος: Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι για παράδειγμα κοινωνικοί λόγοι που αντανακλούν σε νοοτροπίες του παρελθόντος. Σε κλειστές κοινωνίες, που μπορεί όντως να υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα, στο οποίο ζητάνε να έχουν μια συρραφή. Άλλοι λόγοι, γιατί υπάρχουν διάφοροι, είναι οι θρησκευτικοί λόγοι, πχ. είναι μουσουλμάνοι. Για παράδειγμα εμείς είχαμε μια περίπτωση, που η κοπέλα ήταν Ελληνίδα, είχε ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή και ήθελε να παντρευτεί πλέον με έναν μουσουλμάνο στο εξωτερικό, οι οποίοι ήταν φανατικοί μουσουλμάνοι και το είχαν ως πρώτη προτεραιότητα να είναι παρθένα. Παρά το γεγονός ότι ήταν 8 μήνες μαζί, δεν την είχε ακουμπήσει καθόλου γιατί έτσι ήταν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Μάλιστα, γιατρέ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος μαιευτήρας γυναικολόγος.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.