ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ

Ο πολύποδας της μήτρας είναι μια καλοήθης βλάβη που εμφανίζεται σε ενήλικες γυναίκες σαν μικρά ογκίδια με πλατιά ή μισχωτή βάση, και μπορεί να βρίσκονται μέσα στη μήτρα ή να προβάλλουν από το τραχηλικό στόμιο στο βάθος του κόλπου. Το  μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά.

Η αιτία φαίνεται να είναι κάποια χρόνια φλεγμονή ή ανώμαλη τοπική ανταπόκριση σε ορμονικά ερεθίσματα.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η «βαριά» περίοδος, σταγόνες αίμα ανάμεσα σε 2 περιόδους, σταγόνες αίμα μετά την σεξουαλική επαφή ή πόνος κατά την περίοδο. Μπορεί όμως να μην παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και να τους ανακαλύψουμε τυχαία σε κάποιο προληπτικό έλεγχο της γυναίκας.

Οι περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να αφαιρέσουν αμέσως τον πολύποδα γιατί υπάρχει μικρή πιθανότητα (περίπου 0,5%) να μετατραπεί σε καρκίνο.  Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν πολύποδες έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο ενδομήτριο σε σχέση με τις υπόλοιπες που δεν έχουν. Επίσης, όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα γονιμότητας και τότε επιβάλλεται η αφαίρεση του πολύποδα.
Η διάγνωσή τους γίνεται με υπερηχογράφημα, που πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την περίοδο ώστε να έχει αδειάσει η μήτρα και οι πολύποδες να φαίνονται πιο εύκολα. Μια νέα τεχνική υπερηχογραφήματος, το υδρο-υπερηχογράφημα δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα διάγνωσης σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με απόξεση της μήτρας.

Η υστεροσκόπηση είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος κατά την οποία από τον κόλπο εισάγουμε μια μικροσκοπική κάμερα στο εσωτερικό της μήτρας και έτσι μπορούμε να δούμε στην οθόνη τους πολύποδες. Έτσι η διάγνωση είναι σίγουρη. Το πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης είναι ότι εκτός από τη διάγνωση μπορούμε ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε μικροσκοπικά εργαλεία και να αφαιρέσουμε από τη βάση του τον πολύποδα.  Με την απόξεση, που είναι μια «τυφλή» μέθοδος, καθώς δεν μπορούμε να δούμε τον πολύποδα, η θεραπεία είναι πολλές φορές ανεπαρκής. Πολλές φορές με την απόξεση μπορεί να μην αφαιρεθούν όλοι οι πολύποδες ή να μην αφαιρεθούν από τη βάση τους. Η υστεροσκόπηση είναι αυτή που μας εξασφαλίζει την επιτυχία στην θεραπεία και την ολοκληρωτική αφαίρεση των πολυπόδων.

γυναικολογος

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη) | Τ.: 210 6919219 | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

210 6919 219