Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Η Ηπατίτιδα είναι μία από τις πιο σοβαρές παθήσεις του ήπατος, αυτό που όλοι ονομάζουμε «συκώτι». Οφείλεται σε κάποιους τύπους του Ιού και οι συχνότερες λοιμώξεις είναι η Ηπατίτιδα Β και C. Θεωρούνται σοβαρές λοιμώξεις, γιατί έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Για να προστατεύσει μια μέλλουσα μαμά το έμβρυο που έχει μέσα της, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγει το κάπνισμα. Είναι δύσκολο για μια καπνίστρια να διακόψει το κάπνισμα, αλλά αξίζει πραγματικά την προσπάθεια.

Σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου του 1883, γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας ο Γεώργιος Παπανικολάου. Ο Έλληνας γιατρός και ερευνητής με παγκόσμια αναγνώριση, έγινε γνωστός για τη μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που φέρει το όνομά του («Τεστ Παπανικολάου», «Τεστ Παπ» ή «test Pap»). Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με τη εξέταση αυτή, ο Παπανικολάου έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων, αν όχι και εκατομμύρια, γυναικών.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μια πάθηση που επηρεάζει το νωτιαίο μυελό, συνήθως σε νέα άτομα και κυρίως γυναίκες. Εμφανίζεται περίπου σε 3 περιστατικά ανά 10.000 άτομα. Όπως είναι φυσικό, απασχολεί πολλές από τις γυναίκες σχετικά με τη γονιμότητα τους και αν θα μπορέσουν να κάνουν παιδιά ή αν μια εγκυμοσύνη θα επιβαρύνει την πάθηση τους.

(Reuters Health) – Οι έγκυες που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής νοσηλείας λόγω γρίπης, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα, μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, σε σχέση με έγκυες που δεν νόσησαν τόσο «βαριά» αλλά και με όσες δεν νόσησαν καθόλου.

γυναικολογος

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.