Η ξηρότητα του κόλπου και ο πόνος των έξω γεννητικών οργάνων κατά τη σεξουαλική επαφή ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες στις μέρες μας. Είναι προβλήματα που μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες. Τα ράμματα μετά από φυσιολογικό τοκετό, η πίεση κάποιων νεύρων ή η εμμηνόπαυση με την επακόλουθη ατροφία είναι μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα ενοχλήματα στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Έτσι, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ερωτική ζωή τους, νοιώθουν άγχος και λύπη, εκδηλώνουν αμηχανία απέναντι στο σύντροφο τους που δεν μπορούν να βιώσουν την απόλαυση της ερωτικής επαφής.

 

Νέα σημαντική επιστημονική ανακοίνωση έγινε αυτές τις ημέρες στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο ανθρώπινής αναπαραγωγής στην Βαρκελώνη της Ισπανίας. Οι επιστήμονες από την Κοπεγχάγη ανακοίνωσαν μία νέα ανακάλυψη που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην κατασκευή τεχνητής ωοθήκης για τον άνθρωπο.

 

Το 26ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι με ιδιαίτερη επιτυχία. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.000 γυναικολόγοι από διάφορες χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα θέματα που αναπτύχτηκαν κάλυψαν όλο το φάσμα της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας για τις γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση είναι η γρήγορη φθορά των αγγείων. Έτσι, φαίνεται ότι οι καρδιοπάθειες απειλούν τις γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς τα αγγεία της καρδιάς (όπως και τα υπόλοιπα αγγεία του σώματος) χάνουν την προστασία που είχαν από τα οιστρογόνα (δηλαδή τις γυναικείες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της περιόδου και των γυναικείων χαρακτηριστικών).

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε τοκετό πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπομονή και να αποφεύγονται κάποιες περιττές ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η υπερβολική χρήση «τεχνητών πόνων» και οι περιττές καισαρικές τομές. Επίσης, οι γυναίκες πρέπει να έχουν ενεργό ρολό στη λήψη αποφάσεων, για τον τρόπο και τις συνθήκες στις οποίες γεννούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)

γυναικολογος

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.