Συνέδριο Παιδογυναικολογίας Λιθουανία 2017

Με επιτυχία διεξήχθη πριν λίγες μέρες το 14ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στο συνέδριο ως προσκεκλημένος ομιλητής παρουσίασε 2 θέματα ο Έλληνας μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ.Χριστόπουλος Παναγιώτης, συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.

 

συνεδριο παιδοδυναικολογων Λιθουανια 2017

Οι γυναίκες που γέννησαν τα περισσότερα παιδιά

Η λέξη «πολύτεκνη» εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών που συνήθως έχει μια μέση οικογένεια. Όμως υπάρχουν κάποιες γυναίκες στην Ιστορία που πραγματικά δικαίωσαν αυτόν τον τίτλο, γιατί έφεραν στον Κόσμο τόσα παιδιά, που ξεπερνούν κάθε φαντασία!

Νέα, απλή εξέταση για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

Ένας «ύπουλος» καρκίνος

Ο καρκίνος της ωοθήκης είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους των γυναικών. Θεωρείται ένας ύπουλος καρκίνος, καθώς τα συμπτώματα που δίνει είναι πολύ γενικά και δεν βάζουν σε υποψίες τη γυναίκα ή το γιατρό. Έτσι, όταν φτάνουν στη διάγνωση του καρκίνου της ωοθήκης , η νόσος είναι ήδη τόσο προχωρημένη που βρίσκεται συνήθως σε τελικό στάδιο.

Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι για να διαγνώσουμε το πρόβλημα σε πιο πρώιμο στάδιο και να προσφέρουμε καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου.

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόπου Down: λύση είναι ο προγεννητικός έλεγχος

 

Το σύνδρομο Down δημιουργείται όταν υπάρχει ένα επιπλέον 21ο χρωμόσωμα στον άνθρωπο. «Πατέρας» του συνδρόμου είναι ο Άγγλος ιατρός John Down που παρατήρησε ότι όσοι είχαν 3 τέτοια χρωμοσώματα (αντί για 2, που είναι το φυσιολογικό), είχαν κάποιες ομοιότητες στη μορφή τους. 

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόπου Down

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Down δεν επιλέγει τυχαία ως ημερομηνία. Η 21η Μαρτίου συμβολίζει την πάθηση και την ύπαρξη ενός 3ου χρωμοσώματος (ο Μάρτιος ως 3ος μήνας του χρόνου) στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων (21 του μήνα) και έχει ως σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή  γνώμη σε θέματα που αφορούν το σύνδρομο Down, ώστε να υποστηρίξει τα άτομα αυτά.

Πολυκυστικές Ωοθήκες: η σωστή διάγνωση χρειάζεται γνώσεις κι εμπειρία

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) εμφανίζεται με:

  • διαταραχές της περιόδου (κυρίως άστατο κύκλο),

  • αύξηση της ακμής

  • αύξηση της τριχοφυΐας και

  • μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία ή παθολογικό μεταβολισμό της ινσουλίνης.

γυναικολογος

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη) | Τ.: 210 6919219 | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

210 6919 219