Το «4ο τρίμηνο», δηλαδή οι επόμενες 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία της γυναίκας. Δυστυχώς όμως, πολύ συχνά, η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες, το άγχος και η ευθύνη της ανατροφής ενός μωρού, βάζουν την επικοινωνία με το γυναικολόγο σε πολύ χαμηλή προτεραιότητα για τη γυναίκα. Η νέα μητέρα δίνει όλη την προσοχή της στο μωρό, με αποτέλεσμα να παραμελεί την δική της υγεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών γιορτάζεται, ήδη από το 1992, κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου αναγνωρίζοντας το πολύτιμο και πολύπλευρο έργο που προσφέρουν στις γυναίκες, στην οικογένεια αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Οι αλλεργίες κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν την έγκυο. Περίπου 1 στις 100 έγκυες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με άσθμα, ενώ πολύ περισσότερες θα παρουσιάσουν κάποια άλλη αλλεργία. Στις γυναίκες που είναι αλλεργικές, περίπου 1 στις 3 θα δει βελτίωση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη, 1 στις 3 θα έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά που είχε πριν την εγκυμοσύνη και σε 1 στις 3 τα συμπτώματα θα χειροτερέψουν.

Ηπατίτιδα Β είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η δεύτερη αιτία καρκίνου μετά από το κάπνισμα. Θεωρείται η πιο διαδεδομένη μολυσματική νόσος που μεταδίδεται με το αίμα, καθώς κάποιοι υπολογίζουν ότι έως και 5% των γυναικών μπορεί να είναι φορείς χρόνιας ηπατίτιδας Β.

Γονιμότητα: πόσο ευαίσθητη είναι και από τι εξαρτάται; Η γονιμότητα στους ανθρώπους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να καταλάβουμε τους τρόπους αλλά και την έκταση που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα.

γυναικολογος

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.