Τεχνητή ωοθήκη: ένα βήμα πιο κοντά

 

Νέα σημαντική επιστημονική ανακοίνωση έγινε αυτές τις ημέρες στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο ανθρώπινής αναπαραγωγής στην Βαρκελώνη της Ισπανίας. Οι επιστήμονες από την Κοπεγχάγη ανακοίνωσαν μία νέα ανακάλυψη που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην κατασκευή τεχνητής ωοθήκης για τον άνθρωπο.

Ποιες γυναίκες σε εμμηνόπαυση κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια;

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας για τις γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση είναι η γρήγορη φθορά των αγγείων. Έτσι, φαίνεται ότι οι καρδιοπάθειες απειλούν τις γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς τα αγγεία της καρδιάς (όπως και τα υπόλοιπα αγγεία του σώματος) χάνουν την προστασία που είχαν από τα οιστρογόνα (δηλαδή τις γυναικείες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της περιόδου και των γυναικείων χαρακτηριστικών).

ΠΟΥ: δώστε χρόνο στις γυναίκες για να γεννήσουν φυσιολογικά

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε τοκετό πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπομονή και να αποφεύγονται κάποιες περιττές ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η υπερβολική χρήση «τεχνητών πόνων» και οι περιττές καισαρικές τομές. Επίσης, οι γυναίκες πρέπει να έχουν ενεργό ρολό στη λήψη αποφάσεων, για τον τρόπο και τις συνθήκες στις οποίες γεννούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Με στόχο την ασφάλεια εγκύου και νεογνού

 

Το 26ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι με ιδιαίτερη επιτυχία. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.000 γυναικολόγοι από διάφορες χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα θέματα που αναπτύχτηκαν κάλυψαν όλο το φάσμα της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας.

Πρόωρος τοκετός, σύγχρονη αντιμετώπιση για πιο υγιή μωρά

Περίπου ένα στα δέκα παιδιά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν συμπληρωθεί η 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτό το γεγονός, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, για την υγεία του μωρού, καθώς χρειάζεται αυξημένη φροντίδα και νοσηλεία σε θερμοκοιτίδα και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που η προωρότητα δημιουργεί καταστάσεις που μπορούν να ταλαιπωρούν το μωρό για αρκετά χρόνια με διάφορα προβλήματα υγείας ή και για ολόκληρη τη ζωή του.

γυναικολογος

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη) | Τ.: 210 6919219 | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

210 6919 219