Οι γυναίκες με Νόσο Parkinson συχνά αντιμετωπίζουν ανωμαλίες στην περίοδο και στον κύκλο τους, αλλά και στη σεξουαλική ζωή τους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μεγάλες επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά οι ανάγκες των γυναικών έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.

Ο αυτισμός είναι ένα σύνολο ιδιαιτεροτήτων στην επικοινωνία του ατόμου με τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά και με το περιβάλλον γενικότερα, μαζί με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Τα τελευταία δεδομένα υπολογίζουν ότι το φαινόμενο του αυτισμού έχει αυξηθεί πολύ.

Ο κορωναϊός SARS-CoV-2, η εξάπλωση του και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει είναι το πιο συχνό θέμα συζήτησης αυτών των ημερών τόσο στην Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως. Τόσο τα ΜΜΕ όσο και άλλοι φορείς ασχολούνται σε καθημερινή βάση και σε πολλαπλές μορφές με αυτό το ζήτημα. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ανησυχία ανάμεσα και στις έγκυες γυναίκες.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, αλλά και αντίστροφα, ο ύπνος είναι σημαντικός για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές ο ύπνος διαταράσσεται και η έγκυος δυσκολεύεται να αναπαυτεί. Αυτό οδηγεί σε συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης και υπνηλία, μείωση μνήμης, διάσπαση προσοχής, εκνευρισμό και άλλα. 

Ο ακρωτηριασμός των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας περιλαμβάνει διαδικασίες που έχουν ως στόχο να τραυματίσουν την περιοχή, χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος, χωρίς να υπάρχει όφελος για τη γυναίκα και που γίνονται κυρίως για κοινωνικούς ή πολιτισμικούς λόγους.

γυναικολογος

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.