Με την αντισύλληψη έχουμε ως στόχο να προστατεύσουμε τη γυναίκα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν 3 κατηγορίες μεθόδων:
•    φυσικές μέθοδοι
•    μέθοδοι φραγμού
•    ορμονικές μέθοδοι

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης

o    Αποχή στις γόνιμες ημέρες
o    Θηλασμός,
o    Μέθοδος βασικής θερμοκρασίας
o    διακεκομμένη συνουσία (εκσπερμάτιση εκτός κόλπου)

Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν παρενέργειες. Όμως, έχουν πολύ φτωχά αποτελέσματα και μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Οι λόγοι της αποτυχίας μπορεί να είναι ο λάθος υπολογισμός των γόνιμων ημερών, οι ιώσεις, αλλά και τα προσπερματικά υγρά που μπορεί να περιέχουν μέχρι και αρκετές χιλιάδες σπερματοζωάρια, που ισως οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Μέθοδοι φραγμού

o    Το προφυλακτικό είναι ασφαλής και φτηνή μέθοδος, που δεν έχει παρενέργειες, μπορούμε να το βρούμε παντού,  προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (τον HPV, HIV, έρπητα, κολπίτιδες κλπ). Όμως ο κίνδυνος να «σπάσει» το προφυλακτικό, από κακή ποιότητα κατασκευής ή λάθος τοποθέτηση, υπολογίζεται περίπου στο 3%, γεγονός που οδηγεί σε κάποιες ανεπιθύμητες κυήσεις.

o    Το σπιράλ (ενδομητρικό σπείραμα) τοποθετείται μέσα στη μήτρα, εύκολα με τοπική αναισθησία, από το γυναικολόγο στο Ιατρείο, και εμποδίζει τη γονιμοποίηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις γυναίκες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι είναι απόλυτα ασφαλές σε όλες τις ηλικίες, είτε έχουν αποκτήσει παιδί είτε ακόμα όχι. Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας που διαρκεί  περίπου 5 χρόνια. Η γυναίκα  δεν χρειάζεται να σκέφτεται καθημερινά την αντισυλληπτική της προστασία. Μειονεκτήματα είναι κυρίως το αίσθημα ξένου σώματος αλλά και πόνου σε περίπτωση μετατόπισης του ή μικρή αύξηση της ποσότητας της περιόδου. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλες επιπλοκές κατά την τοποθέτηση του.  Πριν τοποθετήσουμε το σπηραλ, πρέπει να έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχουν ήδη: ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας, εγκυμοσύνη, μεγάλα ινομυώματα και γυναικολογικός καρκίνος.

o    Άλλες μέθοδοι φραγμού όπως το γυναικείο προφυλακτικό, ο κολπικός σπόγγος, σπερματοκτόνα και το κολπικό διάφραγμα σπάνια χρησιμοποιούνται σπάνια στη χώρα μας, αν και είναι ασφαλείς και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε γυναίκα.

Ορμονική αντισύλληψη – Το αντισυλληπτικό «χάπι»

Τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και προσφέρουν υψηλού επιπέδου αντισύλληψη, όταν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο.
Μεγάλες επιστημονικές μελέτες, σε εκατομμύρια γυναίκες, δείχνουν ότι:

•    είναι γενικά ασφαλή
•    δεν φαίνεται να προκαλούν καρκίνο του μαστού
•    δεν παχαίνουν.
•    βελτιώνουν την ακμή και μειώνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
•    μειώνουν τις ενοχλήσεις πριν από την περίοδο (πόνος στο στήθος, πρήξιμο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, εκνευρισμός, κ.α.)
•    μειώνουν τους  πόνους στην περίοδο (δυσμηνόρροια)
•    μειώνουν την εμφάνιση πολλών προβλημάτων (πχ κύστεων ωοθηκών)

Είναι απαραίτητο, πριν η γυναίκα αρχίσει τη χρήση αντισυλληπτικών, να επισκεφτεί το γυναικολόγο, καθώς κάποιες γυναίκες (όπως για παράδειγμα βαριές καπνίστριες, γυναίκες με αιματολογικά προβλήματα, ιστορικό θρομβώσεων, ημικρανίες, και άλλα) πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των αντισυλληπτικών.

Άλλες μέθοδοι ορμονικής αντισύλληψης είναι η ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως αυτές να χρησιμοποιούνται πολύ στη Χώρα μας.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.