Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά «δώρα» που μπορεί να κάνει η μητέρα στο παιδί της. Είναι ο μόνος φυσικός τρόπος για να σιτίζεται το παιδί και προσφέρει πολλά και μεγάλα οφέλη, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

 

Με την ευκαιρία του Παγκοσμίου εορτασμού του μητρικού θηλασμού, καλό είναι να θυμηθούμε μερικά από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του θηλασμού.

 

Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα είναι ότι ο μητρικός θηλασμός βοηθά το συναισθηματικό ‘δέσιμο’ μεταξύ μητέρας και μωρού. Εκτός όμως από αυτό, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το γάλα της μητέρας είναι σαφέστατα καλύτερης ποιότητας από οποιοδήποτε τεχνητό γάλα και απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανθρώπινες ανάγκες. Τα τεχνητά γάλατα αποτελούν ένα πολύ καλό υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος και καλύπτουν τις ανάγκες των βρεφών, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις που η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει για κάποιον ιατρικό λόγο.

μητρικος θηλασμος

Το μητρικό γάλα βρίσκεται στην κατάλληλη αναλογία και θερμοκρασία, είναι εύπεπτο, αποστειρωμένο και είναι δωρεάν. Βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Επίσης, μπορεί να αποτρέψει διάφορες λοιμώξεις, όπως αναπνευστικού, αυτιών, ουρολοίμωξης, γαστρεντερίτιδας, κολίτιδας, αλλά και από παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, αλλεργίες κλπ. Το μητρικό γάλα προσφέρει στο βρέφος αντισώματα από τη μητέρα, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όμως πλεονεκτήματα υπάρχουν και για τη μητέρα που θηλάζει, καθώς η μητέρα χάνει λιγότερο αίμα κατά τη λοχεία, λόγω μητροσύσπασης και χάνει πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Μακροπρόθεσμα, ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από οστεοπόρωση, καρκίνο μαστού και καρκίνο ωοθηκών.

Πολλές επιστημονικές εταιρείες συστήνουν ότι το μικρότερο χρονικό διάστημα που η μητέρα πρέπει να θηλάσει το μωρό της είναι τουλάχιστον για έξι μήνες ή και ακόμα περισσότερο. Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορούμε να βοηθούμε και να υποστηρίζουμε το θηλασμό με κάθε τρόπο. Ιδιαίτερη σημασία δεν έχει μόνο να παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, αλλά κυρίως να ενθαρρύνουμε τις ίδιες τις γυναίκες να το κάνουν. Ένας τρόπος είναι να υπενθυμίζουμε συνεχώς στις γυναίκες το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πάρα πολλά.

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, καλό είναι να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι ο θηλασμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για την καλή υγεία του μωρού και της μητέρας.

Θηλάστε τα μωρά σας... υπάρχει λόγος!!!

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.