Οι γυναίκες με Νόσο Parkinson συχνά αντιμετωπίζουν ανωμαλίες στην περίοδο και στον κύκλο τους, αλλά και στη σεξουαλική ζωή τους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μεγάλες επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά οι ανάγκες των γυναικών έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.

Parkinson 04

Περίοδος και κύκλος της γυναίκας με Νόσο Parkinson

Οι αλλαγές στις ορμόνες λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου χειροτερεύουν τα συμπτώματα της νόσου Parkinson. Κυρίως επιβαρύνεται η δυσκαμψία και ο τρόμος στις κινήσεις. Πολλές φορές, η αύξηση της δόσης των φαρμάκων αυτές τις ημέρες, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων.
Αντίστροφα, πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η νόσος Parkinson αυξάνει τον πόνο και την ποσότητα του αίματος στην περίοδο. Αν τα συμπτώματα στην περίοδο είναι σοβαρά, τότε ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει στη γυναίκα τη χρήση οιστρογόνων και προγεστερόνης, που σταματούν την περίοδο. Φαίνεται όμως ότι αυτά τα φάρμακα επιβαρύνουν τα προβλήματα από το Parkinson. Έτσι, μπορεί να αναγκαστούμε να φτάσουμε σε επεμβατικές λύσεις με καταστροφή του ενδομητρίου, ώστε να σταματήσει η περίοδος για πάντα ή ακόμα και αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών, ώστε η γυναίκα να περάσει σε εμμηνόπαυση. Όταν η περίοδος σταματά και η γυναίκα μπαίνει σε εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε κάθε φυσιολογική γυναίκα, όπως εξάψεις, ξηρότητα, κλπ. Όμως υπάρχουν γυναίκες που αναφέρουν ότι όταν εμφανίζονται εξάψεις, τα συμπτώματα του Parkinson χειροτερεύουν.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η περίοδος με τις ορμονικές μεταβολές και η νόσος Parkinson με τα συμπτώματα της είναι δυο οντότητες που επηρεάζουν η μια την άλλη. Χρειάζεται προσεκτική διερεύνηση και καλή συνεργασία μεταξύ γυναίκας, νευρολόγου και γυναικολόγου, ώστε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της περιόδου και της νόσου.

Parkinson και σεξουαλικότητα της γυναίκας

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση καλής ψυχολογικής ισορροπίας στις ασθενείς με τη νόσο. Ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι και η απώλεια ερωτικής επιθυμίας που είναι ήδη μειωμένη από την ψυχολογική επιβάρυνση που υπάρχει έτσι κι αλλιώς από την νόσο του Parkinson και που πολλές φορές αγγίζει την κατάθλιψη. Έτσι, ο συνδυασμός Parkinson και εμμηνόπαυσης επηρεάζει ακόμα περισσότερο την ερωτική σχέση των ασθενών και επιβαρύνει το πρόβλημα.

Η πιο σημαντική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η καλή επικοινωνία με το σύντροφο. Με τη συζήτηση η γυναίκα μπορεί να περιγράψει και να αναλύσει πως βιώνει αυτήν την κατάσταση και με ειλικρινή διάλογο θα νοιώσει ο καθένας τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανασφάλειες που έχει ο άλλος σύντροφος. Σε αρκετές περιπτώσεις, βοήθεια μπορεί να παράσχει κάποιος ειδικός σύμβουλος ή ψυχολόγος. Όταν υπάρχουν πρακτικά θέματα στη σεξουαλικότητα, τότε ο γυναικολόγος μπορεί να βοηθήσει, όπως για παράδειγμα να συστήσει μια λιπαντική αλοιφή σε περιπτώσεις ξηρότητας του κόλπου. Επίσης, τα συμπτώματα της νόσου όπως δυσκαμψία, τρόμος, και εύκολη κόπωση μπορεί να δυσκολέψουν την ερωτική επαφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η φυσιοθεραπεία μπορεί να δώσει κάποια βοήθεια.

Η ερωτική διάθεση μπορεί να επηρεαστεί και από τα φάρμακα για τη νόσο Parkinson και μάλιστα επηρεάζεται ακόμα και από τις αυξομειώσεις των δόσεων. Έτσι πολλές από τις γυναίκες προτιμούν να προγραμματίζουν την ερωτική επαφή για κάποια στιγμή μετά τη λήψη των φαρμάκων, όταν αυτά θα έχουν απορροφηθεί και θα έχουν την μεγίστη αναμενόμενη δράση. Η ένταση του οργασμού είναι χαμηλότερη αλλά μπορεί να είναι εφικτός με μικρότερες επανειλημμένες κορυφώσεις. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπερσεξουαλικότητα και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τον ιατρό, αλλά και με το σύντροφο.

Γενικότερα, η νόσος Parkinson είναι μια δύσκολη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα της γυναίκας. Η περίοδος και ο κύκλος συνήθως επηρεάζονται αρνητικά, αλλά και η νόσος δημιουργεί προβλήματα στην περίοδο. Επίσης, η σεξουαλικότητα της γυναίκας είναι μειωμένη και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας πρόβλημα στον ερωτισμό και τις διαπροσωπικές σχέσεις του ζευγαριού. Με την κατάλληλη υποστήριξη, σωστή ενημέρωση και συνεργασία ο γυναικολόγος σε συνεργασία με το νευρολόγο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα της γυναίκας και να βοηθήσουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.