Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, η διαδικασία διακοπής της εγκυμοσύνης, για κοινωνικούς λόγους, (επιθυμία της γυναίκας για προσωπικούς λόγους που η ίδια αποφασίζει) επιτρέπεται μέχρι τη 12η εβδομάδα κύησης, με τον περιορισμό να γίνεται σε οργανωμένη νοσηλευτική δομή και κάτω από κατάλληλες συνθήκες.

 

gyanikologos ektrosi 2020

Η κοινωνία είναι διχασμένη πάνω σε αυτό το ζήτημα. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης αποτελεί μια απαράδεκτη πράξη, ενώ πολλές άλλες γυναίκες πιστεύουν ότι είναι δικαίωμα τους να αποφασίσουν για θέματα που αφορούν τη δική τους ζωή.

 

Κατά της έκτρωσης


Πιο συγκεκριμένα, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ζωής και προσπαθούν να οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Πρόσφατο παράδειγμα η εκστρατεία ευαισθητοποίησης στο Μετρό της Αθήνας, η κυκλοφορία φυλλαδίων, η δημιουργία ιστοσελίδων και άλλα. Στόχος τους είναι να αποτρέψουν τις γυναίκες από την απόφαση να προχωρήσουν σε μια έκτρωση και να τις προτρέψουν να διατηρήσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό ότι έχουν δημιουργηθεί σύλλογοι που προσπαθούν να περάσουν μηνύματα στις γυναίκες και να τους πείσουν ότι η έκτρωση ισοδυναμεί με μια ανήθικη πράξη. Σε αυτή την προσπάθεια, στρατεύονται κοινωνικές ομάδες αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος με την πρόσφατη θεσμοθέτηση της «Ημέρας του αγέννητου παιδιού».

 

 Υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης


Αντίθετα, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η απόφαση για τη διατήρηση ή τη διακοπή μιας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση. Υπερασπίζονται το δικαίωμα της γυναίκας του σήμερα να αποφασίσει αν θέλει να διατηρήσει μια κύηση που δεν ήταν στα άμεσα σχέδια της, που δεν ήταν προγραμματισμένη και δεν είναι επιθυμητή. Πιστεύουν ότι η γυναίκα έχει το δικαίωμα της απόφασης για το μέλλον της και το είδος της ζωής που θέλει να κάνει. Επικουρικώς της άποψής τους αναφέρονται σε μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι οι νεαρές κοπέλες που έχουν διατηρήσει μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη έχουν χαμηλότερο κοινωνικό, μορφωτικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο από τις αντίστοιχες συνομήλικες τους που δεν διατήρησαν την εγκυμοσύνη. Είναι λογικό ότι μια έφηβη ή νέα γυναίκα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να προχωρήσει στο σχολείο ή στις σπουδές της, θα έχει δυσκολίες για εύρεση εργασίας και τελικά χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.

 

 Κανείς δεν χαίρεται με μια έκτρωση


Ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες που επιλέγουν να προχωρήσουν σε διακοπή εγκυμοσύνης δεν νοιώθουν τις περισσότερες φορές άνετα με αυτή την απόφαση. Όμως δεν πρέπει να καταδικάζουμε τη γυναίκα που από απροσεξία ή από επιπολαιότητα ή από έλλειψη ενημέρωσης ή από «ατύχημα» ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν φρόντισε σωστά για την αντισύλληψη της. Δεν είναι σωστό να πιέζεται ψυχολογικά μια γυναίκα, πολλές φορές μάλιστα ξεπερνώντας τα όρια της ψυχολογικής βίας και να της δημιουργούνται τύψεις και ένοχες με φρικτές εικόνες τεμαχισμένων εμβρύων, που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, κατηγορώντας την για δολοφονία, την ίδια στιγμή που εκείνη ήδη βρίσκεται σε κατάσταση ψυχολογικού φόρτου.


Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα κάποιου λάθους. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Όμως, δεν μπορούμε να πιέσουμε μια γυναίκα εξαιτίας αυτού του λάθους, να εγκαταλείψει σπουδές, να εγκαταλείψει όνειρα και να αλλάξει την πορεία ολόκληρης της ζωής της, επειδή αυτό ταυτίζεται με τις προσωπικές πεποιθήσεις κάποιων άλλων γυναικών που προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψη τους. Αντίθετα, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, να τις στηρίξουμε ιατρικά αλλά και συναισθηματικά, να τις βοηθήσουμε ψυχολογικά και να τις καθοδηγήσουμε για το μέλλον.

 

 Σπαταλάμε δυνάμεις σε λάθος κατεύθυνση


Η άποψη μου είναι ότι σπαταλάμε τις δυνάμεις μας σε μια αντιπαράθεση που δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα και διαιωνίζει το πρόβλημα. Η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρώνεται στο να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες κυήσεις. Το πρόβλημα των εκτρώσεων δεν λύνεται με τη συνέχιση μιας εγκυμοσύνης υπό ακατάλληλες συνθήκες, που θα οδηγήσει μια γυναίκα σε δυσκολίες, με διπλάσιες πιθανότητες για επιλόχια κατάθλιψη, που συνήθως θα είναι ανύπαντρη και που το παιδί θα μεγαλώσει πιθανότατα χωρίς την παρουσία πάτερα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων μας, η ενεργητικότητά μας, η φαντασία μας, η δημιουργικότητά μας, ο χρόνος μας και οι οικονομικές μας δυνατότητες σε εκστρατείες ενημέρωσης για αντισύλληψη, για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς προς αποφυγή ανεπιθύμητων κυήσεων. Αν δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες κυήσεις, αν η αντισύλληψη εφαρμόζεται σωστά, τότε δεν θα υπάρχουν και εκτρώσεις. Δεν χρειάζεται να υποβάλεις μια γυναίκα σε ψυχολογική βία, κατηγορώντας την για δολοφονία, όταν δεν υπάρχει καθόλου ανεπιθύμητη και απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη. Δεν θα χρειαστεί καμία γυναίκα να έρθει στη δύσκολη θέση μιας απόφασης για μια διακοπή εγκυμοσύνης ή για την διατήρηση της με όλες τις επιπτώσεις και τις μεταβολές που θα επιφέρει στη ζωή της.

 

 Ενημέρωση για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες


Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μια τέτοια στείρα αντιπαράθεση που δεν προσφέρει θετική ενέργεια στις γυναίκες. Στο Κέντρο μας συνεχίζουμε την προσπάθεια για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε σχολεία, Δήμους κλπ. Προσπαθούμε να διδάξουμε στους νέους ότι ο Έρωτας είναι χαρά, όταν γίνεται με το σωστό τρόπο, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες και με τις σωστές προφυλάξεις. Βλέπουμε με θετική ματιά κι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κάθε προσπάθεια που γίνεται για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες κυήσεις.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.