Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

gynaikes via

Η ημέρα αυτή είναι μια αφορμή για να μιλήσουμε για το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούμε όλοι για την εξάλειψή του. Ας αναλογιστούμε ότι περίπου 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ περίπου το 50% θα πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Το τραγικότερο όλων είναι ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες θα πέσει θύμα σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής βίας από το σύντροφο της. Έτσι, είναι απόλυτα κατανοητό ότι η βία κατά των γυναικών είναι εξαιρετικά συχνή. Εξάλλου, σε πολλές κοινωνίες είναι αποδεκτό και «λογικό», ο άνδρας να έχει το δικαίωμα να ασκήσει βία κατά της γυναίκας, θεωρώντας το νόμιμο και πολλές φορές και θεμιτό!


Η άσκηση βίας μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε μέρος, όπως στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στο διαδίκτυο και αλλού. Ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία αναφέρουν ότι το 24% των γυναικών έχει υποστεί σωματική βία και το 6% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική βία. Στην Ελλάδα οι βιασμοί υπολογίζονται σε 5.000 κάθε χρόνο, αλλά μόνο ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό πιστοποιούνται καθώς πολλές αποσιωπούνται αφού δεν γίνονται επίσημες καταγγελίες για όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα πιο ευάλωτες είναι κάποιες κατηγορίες γυναικών, όπως οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι άστεγες, και φυσικά τα νεαρά κορίτσια. Επίσης, ευάλωτες θεωρούνται οι γυναίκες που είναι άνεργες και οικονομικά εξαρτημένες από το σύντροφο τους, όπως επίσης αυτές που έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μελέτης που έχουμε κάνει μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δείχνουν ότι η βία εναντίων των γυναικών αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας και μάλιστα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της.


Σκοπός κάθε σύγχρονης κοινωνίας είναι να υπερασπιστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών και να αναλάβει δράσεις. Το σημαντικότερο βήμα είναι να μιλήσουμε για τέτοιες καταστάσεις. Η σιωπή είτε από την πλευρά της γυναίκας που υφίσταται τη βία ή από την πλευρά του πολίτη (συγγενή, φίλου, γείτονα, συναδέλφου, κλπ) που γνωρίζει ή υποψιάζεται ένα περιστατικό βίας κατά γυναίκας, δεν είναι λύση αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα, αφού η βία δεν θα σταματήσει αλλά τις περισσότερες φορές θα κλιμακωθεί σε συχνότητα και βαρύτητα.


Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


Μη φοβάσαι να μιλήσεις.


Υπάρχουν υπηρεσίες και φορείς που μπορείς να απευθυνθείς και να βρεις προστασία.


Είμαστε μαζί σου!!

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.