Οι λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας στις νέες γυναίκες ήταν το θέμα της διάλεξης που έγινε στη 18η Ημερίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, από τον προσκεκλημένο ομιλητή Δρ Χριστόπουλο Παναγιώτη, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

αιμορραγίες μήτρας

Οι λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο τόσο στην Εφηβεία όσο και στην ηλικιακή περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτα απαραίτητο να γίνει μια σωστή και προσεκτική γυναικολογική εξέταση, για να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που να εκδηλώνεται με αιμορραγία από τη μήτρα. Μια απρόσμενη εγκυμοσύνη, ινομυώματα, πολύποδες, κύστες ωοθήκης, καρκίνος αλλά και προβλήματα από το αίμα ή το θυρεοειδή μπορούν για παράδειγμα να προκαλέσουν τέτοιες καταστάσεις. Στις νεαρές ηλικίες (όταν δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που προαναφέρθηκαν) ο βασικότερος λόγος είναι η ανωριμότητα του συστήματος, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των γυναικολογικών ορμονών.

Η διάγνωση θα στηριχτεί σε ένα πολύ λεπτομερές ατομικό, οικογενειακό ιστορικό αλλά και σε εξετάσεις. Για την εύρεση του αιτίου είναι σημαντικές κάποιες ορμονικές εξετάσεις, ενώ άλλες εξετάσεις αίματος θα μας δείξουν την σοβαρότητα της αιμορραγίας. Τέλος, απεικονιστικές εξετάσεις με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή ακόμα και μαγνητική τομογραφία θα μας βοηθήσουν για τη σωστή διάγνωση.

Η αντιμετώπιση της αιμορραγίας από τη μήτρα πρέπει να είναι άμεση, κυρίως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, που μπορεί η αιμορραγία να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να απειλεί ακόμα και τη ζωή της γυναίκας. Η θεραπεία πρέπει αν είναι φαρμακευτική και να έχει σαν στόχο να σταματήσει η αιμορραγία και να αναπληρωθεί σταδιακά και το αίμα που έχει χαθεί. Οι επεμβατικές θεραπείες πρέπει να αποφεύγονται και να αποτελούν μόνο την τελευταία λύση, όταν όλες οι φαρμακευτικές θεραπευτικές αγωγές έχουν αποτύχει.

Η σωστή αντιμετώπιση απαιτεί εμπειρία και γνώσεις από το γυναικολόγο ώστε να είναι αποτελεσματική και να εγγυάται την ανάρρωση της ασθενούς. Με τις κατάλληλες γνώσεις μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλείς λύσεις στην ασθενή και να προφυλάξουμε την υγεία της. 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.