εκτρωση εφηβη γυναικα

 

Επιστημονική μελέτη από τη Φιλανδία που έγινε σε έφηβες, έδειξε ότι τα κορίτσια που υποβλήθηκαν σε έκτρωση πριν από την ηλικία των 18, έχουν αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους σε σχέση με όσες επέλεξαν να «κρατήσουν» την εγκυμοσύνη τους.

 

 

Η μελέτη διαπίστωσε, πως τα ανήλικα κορίτσια που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έκτρωση, κατάφεραν στην ηλικία των 25 ετών να φτάσουν σε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σχέση με όσες αποφάσισαν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη.

 

Γενικά, η εφηβική μητρότητα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης στην ενηλικίωση. Στις προηγμένες Χώρες, ένα μεγάλο ποσοστό όλων των εφηβικών κυήσεων, καταλήγει σε άμβλωση. Στην ηλικία μεταξύ 15 και 19 ετών, οι εκτρώσεις φτάνουν στο 30% στις Η.Π.Α, 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 77% στη Σουηδία και 59% στη Φιλανδία.

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, μόνο το 50% των έφηβων που γίνονται μητέρες καταφέρνουν να πάρουν δίπλωμα γυμνασίου κατά την ηλικία των 22 ετών, έναντι του 90% των έφηβων κοριτσιών, που δεν γεννούν επιλέγοντας να κάνουν έκτρωση. Συγκριτικά με τα κορίτσια που γέννησαν, εκείνες που είχαν κάνει άμβλωση, πήραν υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο και μπόρεσαν να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα μόρφωσης. Αποτέλεσμα είναι ότι τα νεαρά κορίτσια που επέλεξαν τη διακοπή εγκυμοσύνης ήταν οικονομικά περισσότερο ευνοημένα στη ζωή τους αργότερα, σε σχέση με όσες μένουν έγκυες στην εφηβεία και γίνονται μητέρες σε αυτή τη μικρή ηλικία.

 

 

Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και η σωστή προφύλαξη από ανεπιθύμητες κυήσεις αλλά, όταν το πρόβλημα παρουσιαστεί, τότε η έκτρωση φαίνεται ότι μπορεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην έφηβη να φταίξει τη ζωή της μέσα στις κατάλληλες συνθήκες που επιθυμεί.

 

Τέλος, θα ήταν πολύ σημαντικό, ακόμη και για τις νέες γυναίκες που επιλέγουν να έχουν παιδί, η κοινωνία να κάνει το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να εγγυηθεί ότι θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους. Οι υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού πρέπει να είναι εκεί διαθέσιμες για εκείνους που τις χρειάζονται.

 

 

Πολλές αναγνώστριες βρήκαν επίσης ενδιαφέρουσες τις σελίδες:

 

Έκτρωση 

Αντισύλληψη 

Υπολογίστε τον κύκλο σας 

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.