Οι αλλεργίες κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν την έγκυο. Περίπου 1 στις 100 έγκυες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με άσθμα, ενώ πολύ περισσότερες θα παρουσιάσουν κάποια άλλη αλλεργία. Στις γυναίκες που είναι αλλεργικές, περίπου 1 στις 3 θα δει βελτίωση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη, 1 στις 3 θα έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά που είχε πριν την εγκυμοσύνη και σε 1 στις 3 τα συμπτώματα θα χειροτερέψουν.

αλλεργία στην εγκυμοσύνη

Φάρμακα στην εγκυμοσύνη για την αλλεργία

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν οι έγκυες σε τέτοιες καταστάσεις. Όμως το πιο σημαντικό και συχνό είναι αν τα φάρμακα κατά της αλλεργίας είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη.
Γενικά, κάποια φάρμακα καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν έχουν μελετηθεί αρκετά, ενώ κάποια άλλα φάρμακα όπως τα ρινικά νεφελώματα (spray) φαίνεται ότι βοηθούν αρκετά αλλά τα συμπτώματα επιστρέφουν ακόμα χειρότερα μετά τη διακοπή τους. Κάποια αντιισταμινικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά την εγκυμοσύνη για να αντιμετωπίσουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργική εποχιακή ρινίτιδα, αλλά και ως συμπληρωματική θεραπεία σε αλλεργικό σοκ.
Τα φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη φαίνεται να είναι πιο δραστικά αλλά καλό είναι να περιορίζεται η χρήση τους για περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρές, με έντονα συμπτώματα και όταν τα υπόλοιπα φάρμακα φαίνεται να έχουν αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγονται αυτά τα φάρμακα, όπου αυτό είναι δυνατό, και κυρίως στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Γενικά, θεωρούνται ασφαλή για την εγκυμοσύνη. Όμως η χρήση τους δεν πρέπει να είναι αλόγιστη και πάντα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις που η έγκυος δεν μπορεί να κοιμηθεί καθόλου.

Βοηθητικές ενέργειες της εγκύου κατά της αλλεργίας

Κάποια άλλα βήματα μπορεί να βοηθήσουν κάπως την κατάσταση της εγκύου σε περιπτώσεις αλλεργίας. Η έγκυος μπορεί να δοκιμάσει με ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού ή αλατόνερου, που ίσως μπορεί να βελτιώσουν η αναπνοή της από τη μύτη. Η φυσική δραστηριότητα φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει, με το περπάτημα να είναι το πιο εύκολο και απλό. Επίσης, η αναπνοή μπορεί να βοηθηθεί ακόμη περισσότερο και η ποιότητα του ύπνου να βελτιωθεί με τη χρήση επιπλέον μαξιλαριών και το ανασήκωμά τους.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες ενέσιμες θεραπείες απευαισθητοποίησης κατά της αλλεργίας τους μπορούν με πολύ προσοχή να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Όμως, αν δεν έχει ξεκινήσει κάτι τέτοιο, καλό είναι να μη γίνει η έναρξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση, η έγκυος που υποφέρει από αλλεργία, μπορεί να βρει ανακούφιση στο πρόβλημα της και να έχει πιο ήπια συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, και η ψυχολογία της είναι σημαντική. Πρέπει να βλέπει την κατάσταση όσο πιο αισιόδοξα γίνεται. Ας έχει στο μυαλό της ότι ούτε η εποχική αλλεργία, ούτε η εγκυμοσύνη διαρκούν για πάντα. Σύντομα όλα θα έχουν περάσει και θα κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.