Γονιμότητα: πόσο ευαίσθητη είναι και από τι εξαρτάται; Η γονιμότητα στους ανθρώπους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να καταλάβουμε τους τρόπους αλλά και την έκταση που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα.

 

Γονιμότητα πόσο ευαίσθητη είναι και από τι εξαρτάται

Ηλικία

Είναι σημαντική παράμετρος καθώς όσο η γυναίκα μεγαλώνει, τόσο μειώνονται οι ¨αποθήκες¨ της σε ωάρια. Όμως η μείωση αρχίζει να γίνεται πιο γρήγορη λίγο πριν από τα 40 χρόνια και πολύ γρήγορη μετά τα 40. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι και η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών.

 

Η συχνότητα των ερωτικών επαφών

Ο κύκλος της γυναίκας διαρκεί περίπου 28 ημέρες. Η ωοθυλακιορρηξία σηματοδοτεί τις γόνιμες ημέρες του κύκλου που σημαίνει ότι τότε η γυναίκα μπορεί να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, αν έχει ολοκληρωμένη ερωτική επαφή στις ημέρες αυτές. Μετά την ωοθυλακιορρηξία το ωάριο ζει συνήθως κάποιες ώρες. Έτσι αν δεν συναντηθεί με το σπερματοζωάριο του άντρα για να υπάρξει γονιμοποίηση, χάνεται η πιθανότητα να υπάρξει εγκυμοσύνη. Επίσης, η βλέννα του τραχήλου της μήτρας αρχίζει να γίνεται πηχτή και δεν επιτρέπει να περάσει το σπέρμα μέσα στη μήτρα. Τα ζευγάρια που έχουν τακτικές επαφές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να «επιτύχουν» τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, συγκριτικά με τα ζευγάρια που έχουν αραιές επαφές.

 

Τρόπος ζωής

Σωματικό βάρος

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν και άστατο κύκλο. Συνεπώς δεν μπορούν εύκολα να υπολογίσουν ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες και να έχουν τότε ερωτική επαφή. Μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-10% μπορεί να βελτιώσει τον κύκλο και έτσι να είναι πιο εύκολη η σύλληψη. Επίσης, ακόμα και όταν ο κύκλος παραμένει σταθερός, η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής και προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Από την άλλη μεριά ας μη ξεχνάμε ότι και οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες έχουν προβλήματα υπογονιμότητας αλλά και προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Κάπνισμα

Οι καπνίστριες έχουν 3πλασιες πιθανότητες να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυες συγκριτικά με όσες δεν καπνίζουν,. Ο καπνός μειώνει τον αριθμό των ωαρίων που έχουν οι γυναίκες στις ωοθήκες τους. Οι καπνίστριες μπαίνουν λίγα χρόνια νωρίτερα σε εμμηνόπαυση από τις μη καπνίστριες. Επίσης, το κάπνισμα δυσκολεύει τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Στους άντρες μειώνει την κινητικότητα και γενικότερα την ποιότητα του σπέρματος.

Ιατρικοί παράγοντες

Πολλές γυναικολογικές παθήσεις επηρεάζουν τη γονιμότητα με διάφορους τρόπους. Ενδομητρίωση, πολύποδες, ινομυώματα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και πολλές άλλες, μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα και να προκαλέσουν πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και παθήσεις που είναι γενικότερες και όχι στενά γυναικολογικές όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, παθήσεις του αίματος, ανεπάρκεια βιταμινών και πολλά άλλα.

Περιβάλλον

Είναι γνωστό ότι το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και την υγεία μας γενικότερα. Η μόλυνση του αέρα αλλά και η ηχορύπανση μπορεί να μας επηρεάσουν. Έχει αποδειχτεί από μεγάλες επιστημονικές μελέτες ότι πάρα πολλά από τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή γυναικολογική λειτουργιά. Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αρώματα, αποσμητικά, βαφές, απορρυπαντικά, μαλακτικά, καθαριστικά, φυτοφάρμακα, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες μιας χρήσεως, συντηρητικά και πολλά άλλα, μπαίνουν στον οργανισμό μας και διαταράσσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες.

Συμπερασματικά, η γονιμότητα είναι ένα πολύτιμο αγαθό για να μπορούμε να ολοκληρώσουμε την οικογένεια μας και να φέρουμε στον Κόσμο τα παιδιά μας. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και να δυσκολέψουν την απόκτηση παιδιού. Χρειάζονται κατάλληλοι χειρισμοί, με σωστή καθοδήγηση και συμβουλές από το γυναικολόγο και πολύ προσοχή και προσπάθεια για να διαφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.