Το μαιευτικό συρίγγιο είναι μια από τις πιο δύσκολες επιπλοκές μετά από έναν τοκετό. Συνήθως είναι αποτέλεσμα ενός δύσκολου και παρατεταμένου τοκετού, με επεμβατικούς χειρισμούς, ρήξεις και δύσκολη αποκατάσταση, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη γυναίκα.

 ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

 

Πρακτικά πρόκειται για τη δημιουργία ανοίγματος, που επιτρέπει την εσωτερική  επικοινωνία μεταξύ κόλπου και ουροδόχου κύστης ή κόλπου και εντέρου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακράτεια ούρων ή/και απώλεια κοπράνων, καθώς η γυναίκα χάνει ούρα ή κόπρανα που βγαίνουν από τον κόλπο της, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται από λοιμώξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δραματικά η ποιότητα ζωής της γυναίκας, που απομονώνεται από την κοινωνία και υποφέρει, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Το μαιευτικό συρίγγιο είναι πολύ πιο συνηθισμένο στην Αφρική και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όμως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανιστεί και στο Δυτικό Κόσμο.

Η αποφυγή εγκυμοσύνης σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, η αποφυγή κάποιων παραδοσιακών απαράδεκτων πρακτικών τοκετού, και η εύκολη πρόσβαση σε οργανωμένες μαιευτικές δομές είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε το μαιευτικό συρίγγιο. Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν την οικονομική ή ακόμα και την πρακτική δυνατότητα να έχουν ολοκληρωμένη μαιευτική φροντίδα κατά τον τοκετό τους, είτε λόγω οικονομικών συνθηκών, είτε απλά λόγω αποκλεισμού, απόστασης και έλλειψης δομών.

Όταν δημιουργηθεί κάποιο μαιευτικό συρίγγιο, η γυναίκα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε γυναικολόγο, με στόχο να διορθωθεί το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η υγεία και την ποιότητα ζωής της. Χρειάζονται κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις που θα μας δείξουν ποιο είναι ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος, θα μας υποδείξουν που βρίσκεται και ποια είναι η πορεία του καναλιού επικοινωνίας μεταξύ κόλπου και ουροδόχου κύστης ή και εντέρου και θα επιτρέψουν το σωστό σχεδιασμό της θεραπείας.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά και απαιτεί την καλή συνεργασία γυναικολόγου και ουρολόγου ή γενικού χειρουργού, ανάλογα με την περίπτωση.

Με τη σωστή χειρουργική αντιμετώπιση, με τοποθέτηση ραφών που θα κλείσουν το άνοιγμα και θα σταματήσουν την επικοινωνία και τα συμπτώματα, η γυναίκα μπορεί να ξαναβρεί το «χαμένο» εαυτό της και να επιστρέψει χωρίς φόβο, άγχος και θλίψη στην παλαιότερη ζωή της.

Όλες οι μεγάλες επιστημονικές οργανώσεις υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι, η γυναίκα έχει το δικαίωμα σε μια καλά οργανωμένη, ασφαλή και αξιοπρεπή μαιευτική φροντίδα. Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 23η Μαΐου, ως «Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του μαιευτικού συριγγίου», με στόχο να εξαφανιστεί από τις σύγχρονες κοινωνίες. Κάθε γυναίκα πρέπει να απολαμβάνει τις μαιευτικές φροντίδες που της αξίζουν, με στόχο να μπορεί να φέρει στον κόσμο  το παιδί της, με ασφάλεια τόσο για το μωρό όσο και για την ίδια!

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.