Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, αλλά και αντίστροφα, ο ύπνος είναι σημαντικός για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές ο ύπνος διαταράσσεται και η έγκυος δυσκολεύεται να αναπαυτεί. Αυτό οδηγεί σε συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης και υπνηλία, μείωση μνήμης, διάσπαση προσοχής, εκνευρισμό και άλλα. 

Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της καθημερινότητας της εγκύου. Μεταβολές στη διάθεση, στις ικανότητες της, αλλά και στις δεξιότητες της απέναντι στις απαιτήσεις των καθημερινών υποχρεώσεων της.

Ypnos egkymosyni 02 1

Ύπνος και διαταραχές εγκυμοσύνης

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ότι οι έγκυες με διαταραχή του ύπνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους. Για παράδειγμα, οι έγκυες που κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες, έχουν αυξημένη πιθανότητα να διαρκέσει περισσότερες ώρες ο τοκετός τους και αυξημένη πιθανότητα για καισαρική τομή. Περισσότερες από 35% των εγκύων ροχαλίζουν και αυτό οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του εμβρύου.

Υπνηλία κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνεται η παραγωγή ορμονών, όπως η χοριακή γοναδοτροπίνη και αργότερα η προγεστερόνη, και αυξάνεται και ο μεταβολισμός της γυναίκας. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν υπνηλία και αυτό φαίνεται από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης.

Ποιότητα του ύπνου κατά την εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα που είναι συνηθισμένα κατά την εγκυμοσύνη επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα του ύπνου: 

-  Η ναυτία και ο έμετος

-  Η συχνουρία

-  Ο πόνος στη μέση και την πλάτη

-  Οι κινήσεις του εμβρύου

-  Οι κράμπες στα πόδια

-  Η υπνική άπνοια

-  Συστολές μήτρας 3ου τριμήνου

-  Δυσκολία στην αναπνοή

-  Άγχος

 Συμβουλές προς την έγκυο για καλό ύπνο

Ο γυναικολόγος μπορεί να δώσει στην έγκυο μερικές απλές συμβουλές, έτσι ώστε να βελτιώσει τον ύπνο της και να μετριαστούν οι δυσκολίες του ύπνου της:

-  Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα. Η καλύτερη θέση για την εγκυμοσύνη είναι να κοιμάστε στο αριστερό πλευρό, ώστε να μην επιβαρύνετε τους μύες της πλάτης και της μέσης, αλλά και να μην διαταράσσετε την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.

-  Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να βολευτείτε καλύτερα, όπως ανάμεσα στα γόνατα, πίσω από τη μέση κλπ. 

-  Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία, εξασφαλίστε ότι υπάρχει σκοτάδι και ότι έχετε μειώσει και απομονώσει κάθε θόρυβο. 

-  Ασκηθείτε. Η φυσική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα του ύπνου. 

-  Αποφύγετε τη λήψη τροφής τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

-  Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα.

 

Με τις κατάλληλες προσαρμογές και με απλές κινήσεις, η έγκυος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου της και να «κοιμάται πιο ήσυχη» αποφεύγοντας πιθανά προβλήματα από την έλλειψη ύπνου.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.