Η μεγαλύτερη και πιο σίγουρη αγκαλιά για κάθε μωρό είναι η αγκαλιά της μαμάς του. Η μητέρα του είναι αυτή που δεν θα κουραστεί ποτέ να το παίρνει αγκαλιά, σε κάθε περίπτωση, και να το κρατά σφικτά επάνω της με αγάπη. Είναι θεαματικός ο τρόπος που κάποιες φορές, το κλάμα, η γκρίνια, ο φόβος του μωρού σταματούν μόλις νοιώσει ότι βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά της μητέρας του.

7867561 235543582

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι και οι μαμάδες έχουν όφελος από την αγκαλιά που δίνουν στο παιδί τους. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε ότι η επαφή της μητέρας με το παιδί, δηλαδή όταν η μητέρα αγκαλιάζει το παιδί ή και το να κρατά μια μητέρα το χέρι του παιδιού, μειώνει τις πιθανότητες για επιλόχεια κατάθλιψη, άγχος και παρόμοιες διαταραχές. Επίσης, αναφορικά με τη συμπεριφορά τους, φαίνεται ότι όσο περισσότερο αγκαλιάζει η μητέρα το μωρό της, τόσο περισσότερο μεταβάλλεται η αίσθηση της μητρότητας και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ρόλο της. Επίσης, φαίνεται ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιού και μαμάς είναι μεγαλύτερη, καθώς η μητέρα είναι πιο ευαίσθητη στις αντιδράσεις του μωρού, ενώ και το μωρό αναγνωρίζει με ευκολία τη μητέρα του και ανταποκρίνεται περισσότερο στην παρουσία της.

Γιατί όμως συμβαίνουν αυτά; Αυτό γίνεται γιατί η κορτιζόλη, μια ορμόνη που συνδέεται με το άγχος, μειώνεται κατακόρυφα όταν κάποιος μας ακουμπά με αγάπη ή φιλικό τρόπο. Επίσης, αυξάνεται η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, που είναι γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την αφοσίωση, εμπιστοσύνη, και ψυχικό δέσιμο. Έτσι πιθανά εξηγείται και η φράση «η αγκαλιά βελτιώνει το ψυχικό και συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί σας». 

Η αγκαλιά φαίνεται ότι βελτιώνει την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία του παιδιού. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι κάθε αγκαλιά που διαρκεί περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, αυξάνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του, αυξάνει τη σωματική ανάπτυξη και ρυθμίζει την έκφραση των συναισθημάτων του. Η επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ μητέρας και παιδιού, όπως γίνεται με το χάδι αλλά κυρίως με την αγκαλιά, δίνουν ερεθίσματα κατάλληλα για την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που λαμβάνουν αγκαλιές και χάδια για 20 λεπτά την ημέρα επί δέκα εβδομάδες έχουν καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμασίες που αξιολογούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η αύξηση της ωκυτοκίνης δεν έχει όμως όφελος μόνο για τη μητέρα, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Αύξηση της ωκυτοκίνης παρατηρείται και στο παιδί. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση παραγόντων που εξαρτώνται από την παρουσία της ωκυτοκίνης και που βοηθούν στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με αποτέλεσμα να είναι προστατευμένο από ασθένειες.  Όσο μειώνεται το άγχος ενός παιδιού τόσο μειώνεται και η απελευθέρωση της κορτιζόλης, που αναφέραμε παραπάνω. Ας μη ξεχνάμε ότι η κορτιζόνη μειώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και για αυτό και χρησιμοποιείται και ως φάρμακο για να μειώσουμε αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα. Η μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, σημαίνει ουσιαστικά μείωση της «φυσικής άμυνας» του οργανισμού και πιο εύκολες ασθένειες.

Τα παιδιά που δέχονται περισσότερες αγκαλιές φαίνεται να έχουν μια πιο ήρεμη συμπεριφορά. Άλλωστε ξέρουμε ότι πολλές φορές για να ηρεμήσουμε ένα παιδί, αρκεί να του δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Πολλοί ανησυχούν και υποστηρίζουν ότι όταν αγκαλιάζουμε ένα παιδί που είναι αναστατωμένο, μπορεί να το «κακομαθαίνουμε». Όμως φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα παιδιά που δέχονται περισσότερες αγκαλιές ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματα τους. Το παιδί που κλαίει και διαμαρτύρεται χρειάζεται να ηρεμήσει πρώτα στην αγκαλιά της μαμάς του και μετά να εξετάσουμε το λόγο που το έκανε να αναστατωθεί. Η αγκαλιά αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά και το ψυχικό δέσιμο με τους γονείς.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι το αγκάλιασμα μητέρας και παιδιού έχει πολλαπλά οφέλη. Το όφελος αφορά τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Τα θετικά αποτελέσματα της αγκαλιάς αφορούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία μαμάς και παιδιού. Για αυτό, μη διστάζετε σε κάθε ευκαιρία να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας και να δίνετε και σε αυτά αλλά και στον εαυτό σας τα «δώρα» μιας αγκαλιάς.

Αγκαλιάστε το παιδί σας, κάνει καλό…

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.