Για να προστατεύσει μια μέλλουσα μαμά το έμβρυο που έχει μέσα της, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγει το κάπνισμα. Είναι δύσκολο για μια καπνίστρια να διακόψει το κάπνισμα, αλλά αξίζει πραγματικά την προσπάθεια.


Είναι γνωστό ότι, κάθε τσιγάρο περιέχει περίπου 4000 χημικές ουσίες και πάρα πολλές από αυτές μπορούν να βλάψουν το έμβρυο, καθώς περιορίζεται η πρόσφορα οξυγόνου από την έγκυο προς το μωρό. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα βλάπτει το έμβρυο.

kapnisma kai egkymosini 2

 

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει άμεσα το έμβρυο. Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται η πιθανότητα:

  • να εμφανιστούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό
  • να γίνει αποβολή του εμβρύου
  • να γεννηθεί πρόωρα, με όλες τις πιθανές δυσκολίες στην αναπνοή, θηλασμό, κλπ από την προωρότητα
  • να γεννηθεί με μικρό βάρος
  • να εμφανίσει άσθμα και άλλες παθήσεις όταν μεγαλώσει.


Υπάρχουν μέθοδοι υποκατάστασης της νικοτίνης που μπορεί να βοηθήσουν όταν η έγκυος δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα. Με αυτές τις μεθόδους που περιέχουν μόνο νικοτίνη, αποφεύγουμε τα υπόλοιπα επικίνδυνα χημικά που περιέχονται στο τσιγάρο. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι τα αυτοκόλλητα, τσίχλες, ρινικό ή στοματικό spray και άλλα! Ο ειδικός γιατρός διακοπής καπνίσματος, σε συνεργασία με το γυναικολόγο, μπορούν να συστήσουν τέτοιες μεθόδους, κατάλληλες για κάθε γυναίκα ξεχωριστά.


Είναι αλήθεια ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μην είναι τόσο πολύ βλαβερό όσο το τσιγάρο, αλλά εξακολουθεί να περιέχει κάποιες από τις βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου έστω και σε μικρότερες ποσότητες. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιτρέπουν την εισπνοή νικοτίνης μέσα από συσκευές ατμού που προέρχεται από ατμοποίηση υγρού που περιέχει νικοτίνη. Η έγκυος αποφεύγει το μονοξείδιο του άνθρακα, την πίσσα και άλλες βλαβερές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση τους καθώς δεν είναι αθώα, αν και λιγότερο βλαπτικά.


Συμπερασματικά, η έγκυος πρέπει να αποφεύγει κάθε σχέση με τον καπνό για να προστατέψει το μωρό της, είτε αυτό αφορά σε ενεργητικό ή σε παθητικό κάπνισμα, είτε αφορά σε φυσικό ή σε ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν αυτό είναι αδύνατο, τότε ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις με μικρότερες βλαπτικές συνέπειες, χωρίς φυσικά αυτό να είναι το ιδανικό.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.