(Reuters Health) – Οι έγκυες που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής νοσηλείας λόγω γρίπης, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα, μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, σε σχέση με έγκυες που δεν νόσησαν τόσο «βαριά» αλλά και με όσες δεν νόσησαν καθόλου.

gripi stin egkimosini


Σε επιστημονική μελέτη που έγινε, ερευνητές σύγκριναν τους τοκετούς από 500 περίπου έγκυες με σοβαρού βαθμού γρίπη Α από Η1Ν1, με περίπου 1.500 έγκυες με ήπια συμπτώματα και άλλες 1.500 περίπου που δεν νόσησαν καθόλου. Όσες από τις γυναίκες έφτασαν να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής νοσηλείας είχαν 4πλασιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και τα μωρά τους να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης. Επίσης, τα μωρά είχαν 8πλασιες πιθανότητες να δυσκολευτούν να πάρουν τις πρώτες τους ανάσες, στα πρώτα λεπτά της ζωής τους, αμέσως μετά τη γέννηση.


Αν και οι λοιμώξεις στις έγκυες είναι σπάνιες, η μεγάλη πιθανότητα να έχουμε σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα δείχνει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στην ευαίσθητη ομάδα των εγκύων. Το θετικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι έγκυες που είχαν νοσήσει από γρίπη Α και δεν είχαν σημαντικά συμπτώματα δεν είχαν κανέναν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και είχαν τις ίδιες πιθανότητες όσο και οι υπόλοιπες υγιείς έγκυες γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη Α δεν αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές από το έμβρυο. Για αυτό το λόγο και οι έγκυες δεν πρέπει να ανησυχούν όταν εμφανιστεί η γρίπη αλλά και δεν πρέπει να αδιαφορούν και να παραμελούν τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.


Το πιο εύκολο και απλό μέτρο για την πρόληψη της γρίπης είναι ο προληπτικός εμβολιασμός. Για το λόγο αυτό, υπάρχει οδηγία από μεγάλες επιστημονικές εταιρείες για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, κυρίως στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επίσης σημαντικά μέτρα πρόληψης είναι να αποφεύγουν οι έγκυες να έρχονται σε επαφή με άτομα που ήδη νοσούν από γρίπη, να πλένουν προσεκτικά και τακτικά τα χέρια τους αλλά και τις επιφάνειες στις οποίες ακουμπούν και χρησιμοποιούν συχνά.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.