Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας για τις γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση είναι η γρήγορη φθορά των αγγείων. Έτσι, φαίνεται ότι οι καρδιοπάθειες απειλούν τις γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς τα αγγεία της καρδιάς (όπως και τα υπόλοιπα αγγεία του σώματος) χάνουν την προστασία που είχαν από τα οιστρογόνα (δηλαδή τις γυναικείες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της περιόδου και των γυναικείων χαρακτηριστικών).

 

 

εμμηνοπαυση

 

Μια νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό μελέτησε τη σχέση της εμμηνόπαυσης με τα καρδιολογικά προβλήματα.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι όσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης τόσο πιο μεγάλος είναι και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Η μελέτη έδειξε ότι η ένταση των συμπτωμάτων δεν επηρεάζει την πιθανότητα για καρδιοπάθεια. Αντίθετα η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι, φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχουν έντονες εξάψεις ή άλλα συμπτώματα, δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αντίθετα οι γυναίκες που εμφανίζουν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας επεισόδια εξάψεων κινδυνεύουν περισσότερο από αθηροσκλήρωση και καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι πιο ανησυχητική, παρά η ένταση των συμπτωμάτων.

 

Συμπερασματικά, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πρέπει να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και τα λιπίδια στο αίμα τους, να ασκούνται τακτικά και να μην έχουν περιττό σωματικό βάρος, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το άγχος. Οι γυναίκες που έχουν πιο συχνά συμπτώματα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικές από τις υπόλοιπες.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Τεστ Παπ

Ακράτεια Ούρων

Πλαστική Αιδοίου

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.