Περίπου ένα στα δέκα παιδιά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν συμπληρωθεί η 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτό το γεγονός, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, για την υγεία του μωρού, καθώς χρειάζεται αυξημένη φροντίδα και νοσηλεία σε θερμοκοιτίδα και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που η προωρότητα δημιουργεί καταστάσεις που μπορούν να ταλαιπωρούν το μωρό για αρκετά χρόνια με διάφορα προβλήματα υγείας ή και για ολόκληρη τη ζωή του.

 

 παναγιωτης χριστοπουλος γυναικολογος

Αυτά είναι λίγα από όσα ανέφερε ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Σεμινάριο Εκπαίδευσης Μαιών στο Ιατρικό Αθηνών κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα «Πρόωρος τοκετός, διάγνωση και αντιμετώπιση». Τα σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας είναι ένας σημαντικός θεσμός που βελτιώνει τις γνώσεις όσων τα παρακολουθούν και αποτελεί σημαντικό μέσο σύγχρονης εκπαίδευσης.

 

Αίτια πρόωρου τοκετού

«Καθώς οι αιτίες του πρόωρου τοκετού παραμένουν ακόμα άγνωστες, ξέρουμε μόνο ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Γυναίκες με προβλήματα από τη μήτρα, το αμνιακό υγρό, τον πλακούντα μπορεί να έχουν πρόωρο τοκετό. Επίσης, προβλήματα από το έμβρυο ή και από την ίδια τη μητέρα ενοχοποιούνται ως πιθανά αίτια. Για παράδειγμα οι πολύδυμες κυήσεις, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος της εγκύου, οι γυναίκες με ηλικία κάτω από 17 ή πάνω από 35 ετών, όσες κουράζονται, καπνίζουν ή έχουν κάποια λοίμωξη από μικρόβιο είναι πιο πιθανό (όπως και ακόμα πολλές άλλες) να εμφανίσουν πρόωρο τοκετό», ανέφερε ο γυναικολόγος Δρ. Χριστόπουλος.

 

Διάγνωση πρόωρου τοκετού

Σε ότι αφορά τη διάγνωση του προβλήματος ο Δρ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι «Όσο συντομότερα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Σήμερα υπάρχουν τρόποι για γρήγορη διάγνωση με στόχο την πιο έγκαιρη παρέμβαση και αντιμετώπιση. Το σωστό ιστορικό, το υπερηχογράφημα και κάποιες εξετάσεις αίματος και κολπικού υγρού μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά το γυναικολόγο».

 

Αντιμετώπιση πρόωρου τοκετού

Σχετικά με την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος επισήμανε ότι «Αν ο μαιευτήρας-γυναικολόγος καταφέρει να παρατείνει την εγκυμοσύνη έστω και μία εβδομάδα, τα ποσοστά επιβίωσης και καλύτερης κατάστασης του μωρού αυξάνουν σημαντικά. Κάθε εβδομάδα που περνά το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, είναι ευεργετική για την καλύτερη ανάπτυξη του, την ωρίμανση του και τελικά την υγεία του μετά από τον τοκετό. Σήμερα, ο έμπειρος γυναικολόγος έχει στη διάθεσή του διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τόσο με φάρμακα όσο κι επεμβατικά. Κάθε μέθοδος όμως πρέπει να επιλέγεται με προσοχή και να αξιολογούμε ποια είναι η καταλληλότερη για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά».

 

γυναικολογος χριστοπουλος

 

Με βάση την ομιλία που παρέθεσε όλες τις σύγχρονες γνώσεις πάνω στο θέμα του πρόωρου τοκετού, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι με την επιλογή του σωστού, έμπειρου και ενημερωμένου μαιευτήρα-γυναικολόγου έχουμε σήμερα πολλούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα το πρόβλημα και έτσι να χαρίσουμε στα μωράκια μας καλύτερο επίπεδο υγείας.  

 

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΜΝΙΑΚΟΥ ΥΓΡΟΥ

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ 

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.