Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος της ζωής της γυναίκας, που κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου 30 χρόνια. Στο μυαλό πολλών, είναι συνδυασμένη με το τέλος της σεξουαλικότητας και των ερωτικών επαφών των γυναικών. Είναι αποδεκτό ότι η έλλειψη των ορμονών, αλλά και οι υπόλοιπες αλλαγές στο σώμα της γυναίκας που μπαίνει σε εμμηνόπαυση, επηρεάζουν τη σεξουαλικότητά τους, αλλά δεν την σταματούν ολοκληρωτικά.

Μελέτη έχει δείξει ότι περίπου το 60% των γυναικών που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 50 και 59 ετών είναι σεξουαλικά ενεργές. Επίσης, το 45% περίπου των γυναικών 60 με 69 ετών έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, όπως και περίπου το 30% των γυναικών μεταξύ 70 και 79 ετών.

 

εμμηνοπαυση

 

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση δεν σημαίνουν το τέλος της σεξουαλικότητας των γυναικών αυτών. Αρκετές γυναίκες αναφέρουν μια μείωση της ερωτικής επιθυμίας κατά την εμμηνόπαυση, αλλά πάνω από 60% αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο με τη σεξουαλική ζωή του και δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τέλος της ερωτικής επιθυμίας. Αντίθετα, οι δυσαρεστημένες γυναίκες αναφέρουν ότι αναζητούν περισσότερο σεξ από αυτό που έχουν στην καθημερινότητα τους. Συνεπώς, προς έκπληξη πολλών, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν σεξουαλικές ορμές και αναζητούν ερωτικές επαφές.

Φυσικά, η εμμηνόπαυση φέρνει αλλαγές στον οργανισμό και στο σώμα της γυναίκας. Τα σημαντικότερα προβλήματα που δυσκολεύουν τη σεξουαλική ζωή των εμμηνοπαυσιακών γυναικών είναι η έλλειψη των γυναικείων ορμονών που προκαλούν ξηρότητα κόλπου, αλλαγή στο σωματότυπο με αύξηση βάρους και λίπους, κατάθλιψη κλπ, αλλά και τα διάφορα προβλήματα υγείας λόγω ηλικίας.

Πολλά (αλλά όχι όλα) από τα προβλήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Προβλήματα όπως η ξηρότητα του κόλπου και η αύξηση της λίμπιντο, μπορούν να βελτιωθούν. Στόχος του γυναικολόγου είναι η σωστή καθοδήγηση της γυναίκας, ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν και να δώσει την άνεση στη γυναίκα να απολαύσει τη σεξουαλικότητα της ακόμα και σε αυτήν την ηλικία.

 

Διαβάστε ακόμα:

Μύθοι και αλήθειες για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Θεραπεία υποκατάστασης για εμμηνόπαυση: ασφαλής σε «έμπειρα χέρια»

Ινομυώματα: ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τα εμφανίσουν

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.