Η ναυτία στην εγκυμοσύνη εμφανίζεται περίπου στο 50% με 80% των εγκύων, ενώ οι μισές περίπου έγκυες θα εμφανίσουν και εμετούς. Όταν η κατάσταση γίνει σοβαρή, τότε μιλάμε για υπερέμεση κύησης που μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα σημαντικά τη διατροφή και την ποιότητα ζωής της εγκύου.

 

εγκυμοσυνη ναυτια εμετοι

Υπερέμεση κύησης

Η υπερέμεση κύησης είναι από τις σημαντικότερες αιτίες εισαγωγής της εγκύου σε νοσοκομείο. Εκτός από τους εμετούς, η έγκυος χάνει σημαντικό ποσοστό σωματικού βάρους, εμφανίζει ηλεκτρολυτικές διαταραχές, προβλήματα από το θυρεοειδή ή ακόμα και ηπατικά προβλήματα.

Νέες οδηγίες

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων έδωσε νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού στην εγκυμοσύνη. Σημαντική συμβουλή είναι να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μην προχωρήσει σε υπερέμεση κύησης. Επίσης επισημαίνεται ότι η στιγμή εμφάνισης της ναυτίας έχει επίσης σημασία. Ανάλογα με το αν η εμφάνιση της ναυτίας γίνεται πριν ή μετά την 9η εβδομάδα κύησης, ο μαιευτήρας πρέπει να αναζητήσει διαφορετικές αιτίες του προβλήματος.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι:

 

  • 1) Η βιταμίνη B6 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Για αυτό, καλό είναι οι γυναίκες να λαμβάνουν βιταμίνες όσο προγραμματίζουν και προσπαθούν να πετύχουν εγκυμοσύνη, ώστε να είναι πιο προστατευμένες από ναυτία και εμετούς. Άλλες μη φαρμακευτικές λύσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων.

  • 2) Η καλή ενυδάτωση με τη χορήγηση ηλεκτρολυτών θα προστατεύσει από την αφυδάτωση και τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Παρομοίως, όταν αυτό είναι απαραίτητο, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε παρεντερική διατροφή της εγκύου για να μη διαταραχθεί σημαντικά η σωστή θρέψη της ίδιας αλλά και του εμβρύου.

  • 3) Σε ότι αφορά τις διαταραχές του θυρεοειδούς που μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα της υπερέμεσης, το Αμερικανικό Κολλέγιο συστήνει να λαμβάνεται μια υποστηρικτική θεραπεία.

  • 4) Η χορήγηση κορτιζόνης μπορεί να βοηθήσει αλλά καλό είναι να αποτελεί την τελευταία μας λύση και επιλογή, όταν όλα τα προηγούμενα έχουν αποτύχει.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια μας είναι να προστατεύσουμε την έγκυο και να αντιμετωπίσουμε σωστά και αποτελεσματικά τα συμπτώματα, απαλλάσσοντας την από αυτή τη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΗΣΕΩΣ

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.