Η εμμηνόπαυση, ένα φαινόμενο απόλυτα φυσιολογικό στη ζωή της κάθε γυναίκας, μπορεί να έχει σε πάρα πολλές περιπτώσεις ενοχλητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, εκνευρισμό, αϋπνία, ξηρότητα κόλπου, απώλεια ερωτικής επιθυμίας και άλλα. Επίσης, σημαντικότατα προβλήματα είναι η οστεοπόρωση και οι βλάβες της καρδιάς και των αγγείων που έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες υγειάς.

 

Η θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική, σύμφωνα με την απόφαση της Βόρειο-Αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, σε συνάντηση που έγινε πρόσφατα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά και να μειώνουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας, όμως πολλές φορές οι φόβοι τους απέναντι στις θεραπείες μπορεί να τις αποτρέπουν από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης.

 

εμμηνοπαυση θεραπεια

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής που εξέτασε το θέμα, η θεραπεία υποκατάστασης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τόσο των εξάψεων και της ξηρότητας του κόλπου όσο και της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων. Φυσικά, πριν από τη χορήγηση της θεραπείας πρέπει να εκτιμάται σωστά η κατάσταση της υγείας της γυναίκας μέσα από το ιστορικό της, αλλά και κάποιες εξετάσεις. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπευτικές εναλλακτικές λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες αυτές είναι ασφαλείς και ΔΕΝ αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο ή για έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από εξάψεις, νυχτερινούς ιδρώτες, διαταραχές ύπνου και άλλα, όταν είναι κάτω από την ηλικία των 60 ετών κι έχουν εμφανίσει πρόσφατα εμμηνόπαυση, μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες και να απαλλαγούν από τα συμπτώματα, καθώς τα οφέλη είναι σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Οφέλη και κίνδυνοι από τη θεραπεία υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας, από τη χρονική στιγμή που εμφανίστηκε η εμμηνόπαυση και από το ατομικό ιστορικό της.

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα φαίνεται ότι μειώνεται από τη θεραπεία υποκατάστασης όταν αυτή ξεκινά νωρίς. Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού φαίνεται πως εξαρτάται από το είδος της θεραπείας, τη δόση, την οδό χορήγησης, την ηλικία, τη διάρκεια της θεραπείας , το ατομικό ιστορικό της αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας (ιστορικό με καρκίνο μαστού, πρόωρη εμμηνόπαυση, κ.α.). Ο κίνδυνος για καρκίνο ωοθήκης μπορεί να εμφανίσει μια μικρή αύξηση μετά από μακροχρόνια χρήση.

Φυσικά είναι γνωστά τα οφέλη της θεραπείας υποκατάστασης:

  • προστασία από οστεοπόρωση και μείωση των καταγμάτων,

  • αποφυγή των εξάψεων

  • μείωση καρκίνου ενδομήτριου

  • βελτίωση ύπνου

  • βελτίωση σεξουαλικής επιθυμίας,

  • μείωση κολπικής ξηρότητας

  • μείωση ουρολοιμώξεων

  • προστασία από σακχαρώδη διαβήτη

  • προστασία χοληδόχου κύστης και ήπατος

Η επιτροπή των επιστημόνων επισημαίνει ότι η θεραπεία της εμμηνόπαυσης μπορεί και πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι τακτική και η απόφαση να παίρνεται μετά από συζήτηση μεταξύ της γυναίκας και του γυναικολόγου

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.