Ο καθαρισμός του κόλπου με αντισηπτικά φάρμακα πριν από την καισαρική τομή μειώνει τον κίνδυνο για λοίμωξη της μήτρας από μικρόβια, που θα εγκατασταθούν εκεί μετά τον τοκετό. Αυτό έδειξε μια νέα επιστημονική μελέτη, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

 

 

Η καισαρική τομή αποτελεί το συχνότερο παράγοντα κινδύνου για λοιμώξεις της μήτρας μετά από τοκετό και που όταν συμβούν αντιμετωπίζονται δύσκολα, απαιτώντας μακροχρόνιες νοσηλείες.

 

καθαρισμος κολπου καισαρικη

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από πολλά ερευνητικά κέντρα και συνολικά σχεδόν 5.000 γυναίκες. Οι γυναίκες, στις οποίες αμέσως πριν την καισαρική τομή έγινε καθαρισμός του κόλπου με κάποιου είδους αντισηπτικό από το μαιευτήρα γυναικολόγο, είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες (περίπου 4,5%) να εμφανίσουν μόλυνση της μήτρας, σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες δεν έγινε καθαρισμός του κόλπου (περίπου 9%).

 

Παρόμοια προστασία και χαμηλότερα ποσοστά είχαν και ως προς την εμφάνιση μετεγχειρητικού πυρετού. Ακόμα περισσότερο ωφελημένες από τον καθαρισμό του κόλπου φαίνεται να είναι όσες επίτοκες έχουν «σπασμένα νερά» και όσες βρίσκονται σε ενεργό τοκετό κατά τη στιγμή που αποφασίζεται να γίνει καισαρική τομή.

 

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι, εξαιρετικά αποτελέσματα και σημαντική προστασία προσφέρει και η χορήγηση αντιβιοτικών πριν από την καισαρική τομή, μια πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως.

 

Ο καθαρισμός του κόλπου πριν από την καισαρική τομή, είναι μια φτηνή και απλή μέθοδος και συστήνεται για όλες τις εγκύους που θα γεννήσουν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να προστατευτούν από μολύνσεις.  

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.