Πάνω από το 30% των εγκύων δέχεται κάποιου είδους λεκτική ή σωματική βία, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που σχεδιάστηκε από τον γυναικολόγο Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλο ανακοινώθηκαν πριν από ελάχιστες ημέρες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που είναι η 25η Νοεμβρίου, πρέπει να επισημανθούν τα ανησυχητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτή.

Τι θεωρείται ενδοοικογενειακή βία

βια στην εγκυμοσυνηΓενικότερα, ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται η κάθε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον (νυν ή πρώην) σύζυγο/σύντροφο ή άλλα μέλη της οικογένειας.

Στο σύνολο τους, οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.

Το 55%- 95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

Βία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Σε ότι αφορά ειδικά τις εγκύους, φαίνεται ότι ενώ η περίοδος της εγκυμοσύνης, πρέπει να είναι προστατευτική περίοδος για τις γυναίκες, δυστυχώς, για αρκετές από αυτές είναι μια περίοδος κινδύνου κατά την οποία η βία μπορεί να αρχίσει ή να κλιμακωθεί. Από διεθνείς μελέτες προκύπτει ότι: το 25% των γυναικών κακοποιείται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, που αφορά την ενδοοικογενειακή βία κατά την εγκυμοσύνη, φαίνεται ότι πάνω από το 30% των εγκύων γίνονται θύματα κάποιας μορφής λεκτικής ή σωματικής βίας, με φωνές, απειλές, υποβιβασμό αλλά και πρόκληση σωματικού πόνου. Φαίνεται ότι οι γυναίκες που ήδη ήταν θύματα βίας από το σύντροφο τους ή το στενό οικογενειακό περιβάλλον συνέχισαν να δέχονται βία, ενώ σε ένα σημαντικό ποσοστό η βία ξεκινά για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη.

 

Αναλύοντας κάποιες λεπτομέρειες της μελέτης διαπιστώνουμε επίσης ότι:

  • όσες δεν έχουν παντρευτεί το σύντροφο και πατερά του παιδιού έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν βία από αυτόν, σε σχέση με όσες είναι ήδη παντρεμένες.
  • όσο μικρότερη είναι η ηλικία των συντρόφων και των εγκύων τόσο περισσότερο είναι πιθανό να εμφανιστεί βία μέσα στο ζευγάρι.
  • Η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, αυξάνει την πιθανότητα βίας.
  • το χαμηλό εισόδημα αυξάνει την πιθανότητα βίας.
  • η ενδοσυντροφική βία εμφανίζεται ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο του ζεύγους, σε όλες τις βαθμίδες μόρφωσης.
  • Όσο πιο θρησκευόμενο είναι το ζευγάρι, τόσο μειώνεται η πιθανότητα βίας
  • Όταν η εγκυμοσύνη είναι απρογραμμάτιστη ή ανεπιθύμητη τόσο αυξάνει η βία και η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης είναι πλημμελής.
  • Σημαντικά ποσοστά βίας φαίνεται να εμφανίζονται και να προέρχονται και από άλλα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • βία ασκούν συχνότερα τα άτομα που έχουν υποστεί βία κατά τη δική τους παιδική ηλικία ή όταν η σχέση των δικών τους γονέων δεν ήταν αρμονική αλλά βίαιη.
  • οι γυναίκες - θύματα βίας δικαιολογούν κάποιες φορές τη βία αυτή και την αποδέχονται ως λογική, καθώς αρκετές πιστεύουν ότι αυτές με τη συμπεριφορά τους ευθύνονται για τη βιαιοπραγία του συντρόφου τους, υποβιβάζοντας ουσιαστικά τον εαυτό τους.

 

Συνολικά, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών δέχεται σωματική και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό λεκτική βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί καθώς αυξάνει την πιθανότητα τόσο για αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη στις έγκυες όσο και την πιθανότητα για σωματικές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.