Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους που απασχολούν τις γυναίκες. Εμφανίζεται συνήθως με αιμορραγία σε χρονική στιγμή που δεν θα περιμέναμε να εμφανιστεί αίμα στη γυναίκα.

 

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο ενδομητρίου

 

Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος έχουν γυναίκες:

  • μεγαλύτερης ηλικίας,

  • που δεν τεκνοποίησαν ποτέ

  • που δεν είχαν σταθερό κύκλο,

  • παχύσαρκες,

  • υπερτασικές,

  • με σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Διάγνωση καρκίνου ενδομητρίου

 

Ευτυχώς, αυτός ο τύπος του καρκίνου, όταν διαγνωστεί γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ συχνά με επιτυχία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό, η διάγνωση να γίνεται γρήγορα και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία.

 

Εκτός από το υπερηχογράφημα και άλλες απεικονιστικές μεθόδους, εξαιρετικά σημαντική είναι η λήψη υλικού για βιοψία, που θα βάλει την τελική διάγνωση, αλλά και θα γνωρίζουμε ακριβώς τον τύπο και την επιθετικότητα της ασθενείας, πριν από την όποια επέμβαση. Έτσι ο γυναικολόγος μπορεί να προγραμματίσει ακόμα καλύτερα την αντιμετώπιση του προβλήματος, με καλύτερο σχεδιασμό της επέμβασης.

υστεροσκοπηση

 

Υστεροσκόπηση για μεγαλύτερη αξιοπιστία

 

Επιστημονική έρευνα που μελέτησε περίπου 12.500 γυναίκες σύγκρινε τους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πάρουμε δείγμα για βιοψία. Έτσι συγκρίθηκε η αξιοπιστία της υστεροσκόπησης, της αναρρόφησης με καθετήρα και της απόξεσης.

 

Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να τα έχουμε με την υστεροσκόπηση, καθώς η διάγνωση έφτασε σχεδόν στο 90% ενώ με την απόξεση η διάγνωση έφτασε μόνο στο 70%.

 

Η υστεροσκόπηση υπερτερεί των υπολοίπων μεθόδων γιατί στηρίζεται στην είσοδο μιας μικροκάμερας μέσα στη μήτρα. Έτσι βλέπουμε στην οθόνη που ακριβώς είναι η ύποπτη περιοχή και παίρνουμε κατευθυνόμενες βιοψίες. Η απόξεση και η αναρρόφηση είναι «τυφλές» μέθοδοι και για αυτό και μπορεί να παρθεί βιοψία από κάποια υγιή περιοχή της μήτρας και έτσι να «χαθεί» η διάγνωση και να έχουμε ανεπιθύμητη εξέλιξη και δραματική κατάληξη.

 

Η υστεροσκόπηση φαίνεται ότι αποτελεί την καταλληλότερη και πιο αξιόπιστη μέθοδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από αυτή τη μελέτη.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.