Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα από τους συνηθέστερους καρκίνους στις γυναίκες. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει βοηθήσει στον καλύτερο προληπτικό έλεγχο καθώς και την θεραπεία του, ειδικά σε πρώιμα στάδια. Τα ποσοστά θνησιμότητας μειώνονται χρόνο με το χρόνο λόγω της ενημέρωσης, του γρήγορου εντοπισμού του και της εξειδικευμένης θεραπείας.

 

 

καρκινος του μαστου

 

Παρόλα αυτά υπάρχουν δυστυχώς μέχρι σήμερα αρκετοί “αστικοί μύθοι” που παραπληροφορούν, φοβίζουν και συχνά τρομοκρατούν τη γυναίκα. Η σωστή ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού είναι το πρώτο όπλο για την αντιμετώπισή του. Παρακάτω αναφέρουμε τους πιο συχνούς “αστικούς μύθους” που όλοι έχουν κατά καιρούς ακούσει σε συζητήσεις.

 

Ο καρκίνος του μαστού αφορά μόνο τις ενήλικες γυναίκες   

Μπορεί να είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού σε μικρά κορίτσια και έφηβες, όμως δεν είναι απίθανο. Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνο να εμφανιστεί σε γυναίκες, εντούτοις ενδέχεται να εμφανιστεί και σε άνδρες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή και από τα 2 φύλα για τυχόν ενδείξεις σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Η καθημερινή χρήση αποσμητικών προκαλεί καρκίνο

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη αντίληψη, εντούτοις δεν έχει αποδειχθεί από καμία επιστημονική έρευνα.

 

Καρκίνο του μαστού μπορούν να προκαλέσουν τα σουτιέν

Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της χρήσης σουτιέν με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

 

Θα χρειαστεί να γίνει μαστεκτομή

Αυτό θα εξαρτηθεί από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος, τον τύπο της καθώς και το κατά πόσο είναι πιθανό να παρουσιαστεί πάλι μελλοντικά.

 

Στην περίπτωση που ζητηθούν περισσότερες εξετάσεις τότε πιθανότατα είναι καρκίνος

Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται η γυναίκα να πανικοβληθεί. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μόνο το 5% των γυναικών που χρειάζεται να κάνουν περισσότερες εξετάσεις, έχουν όντως καρκίνο του μαστού.

 

Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, τότε δεν κινδυνεύει η γυναίκα από καρκίνο του στήθους

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα στη γυναίκα. Ο ρόλος του γυναικολόγου είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τη γυναίκα στις τακτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και τα κληρονομικά χαρακτηριστικά της.

 

Σε περίπτωση πόνου η εξογκώματος στους μαστούς τότε η γυναίκα πάσχει από καρκίνο

Είναι συχνό το φαινόμενο, να αισθανθεί η γυναίκα κάποιο πόνο στο στήθος είτε πριν την περίοδο είτε κατά τις γόνιμες μέρες, χωρίς να συσχετίζεται αυτό με κάποια νόσο. Επίσης πολύ συχνά, εξογκώματα και κυστίδια είναι καλοήθη και δεν εμπνέουν λόγους ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η γυναίκα θα πρέπει να το αναφέρει στο γυναικολόγο της για να αποκλειστεί μια αρνητική εξέλιξη.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.