Η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι αλλά κ η εμφάνιση πολλαπλών αποβολών μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στα χρωμοσώματα δηλαδή ουσιαστικά στα γονίδια είτε του άντρα είτε της γυναίκας.

 

υπογονιμοτητα αποβολες σε ζευγαρια

Αποβολές και καρυότυπος

Η συντριπτική πλειονότητα των αποβολών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης φαίνεται σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ότι οφείλεται σε κάποιες ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων στα κύτταρα των εμβρύων. Για το λόγο αυτό όταν σε ένα ζευγάρι συμβούν πάνω από δυο αποβολές ο γυναικολόγος πρέπει να συστήσει να εξεταστεί ο καρυότυπος δηλαδή ο αριθμός και η δομή των χρωμοσωμάτων.

 

Υπογονιμότητα και άνδρας

Σε ότι αφορά το θέμα της υπογονιμότητας ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να οφείλεται σε βλάβες των χρωμοσωμάτων του άντρα . Κάποιες από τις πιθανές βλάβες στα γονίδια του άντρα μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή να δημιουργήσουν απογόνους, οι οποίοι θα έχουν σοβαρά προβλήματα. Λύση στα προβλήματα αυτά όταν δεν είναι συμβατά με τεκνοποίησης ή έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης και μετάδοσης προβλημάτων στους απογόνους μπορεί να είναι η προεμφυτευτική διάγνωση ή η λήψη ξένου σπέρματος.

 

Υπογονιμότητα και γυναίκα

Και στις γυναίκες όμως η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Γι΄αυτό όπως κ στους άντρες είναι αρκετές οι περιπτώσεις που η εξέταση του καρυότυπου ή άλλων γονιδιακών συνδρόμων όπως το εύθραυστο Χ, η ινοκυστική νόσος κ.α. μπορεί να μας βοηθήσουν να προλάβουμε τις πιθανές επιπλοκές και να μας δώσουν καλύτερες πιθανότητες αναπαραγωγικής ικανότητας.

 

Έλεγχος καρυότυπου

Συμπερασματικά, σε περιπτώσεις υπογονιμότητας ή και πολλαπλών αποβολών μία από τις σημαντικές παραμέτρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο για τη σωστή διάγνωση αλλά και τη χάραξη μιας σωστής στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ο καρυότυπος και ο έλεγχος διαφόρων ανωμαλιών και συνδρόμων. Η συνεργασία του γυναικολόγου με τον γενετιστή μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες και να μας βοηθήσει να βρούμε την πόρτα εξόδου από το πρόβλημα.

 

Τελικός μας στόχος είναι πάντα να μπορέσει το ζευγάρι να αποκτήσει τα παιδιά που επιθυμεί και να μεγαλώσει την οικογένεια του με ασφάλεια αποφεύγοντας άσκοπη ταλαιπωρία κ χάσιμο πολύτιμου χρόνου.  

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.