Το σύνδρομο Down δημιουργείται όταν υπάρχει ένα επιπλέον 21ο χρωμόσωμα στον άνθρωπο. «Πατέρας» του συνδρόμου είναι ο Άγγλος ιατρός John Down που παρατήρησε ότι όσοι είχαν 3 τέτοια χρωμοσώματα (αντί για 2, που είναι το φυσιολογικό), είχαν κάποιες ομοιότητες στη μορφή τους. 

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόπου Down

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Down δεν επιλέγει τυχαία ως ημερομηνία. Η 21η Μαρτίου συμβολίζει την πάθηση και την ύπαρξη ενός 3ου χρωμοσώματος (ο Μάρτιος ως 3ος μήνας του χρόνου) στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων (21 του μήνα) και έχει ως σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή  γνώμη σε θέματα που αφορούν το σύνδρομο Down, ώστε να υποστηρίξει τα άτομα αυτά.

 

συνδρομο down παιδια

Χαρακτηριστικά Συνδρόμου Down


Πέρα από αυτή τη χαρακτηριστική όψη, συνυπάρχουν από ήπια έως και σοβαρή σωματική, νοητική και ψυχοκοινωνική υστέρηση. Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο αλλά σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση αυτών των ατόμων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε καθημερινές απαιτήσεις.

Λύση είναι η πρόληψη με προγεννητικό έλεγχο


Για την αποφυγή του Συνδρόμου Down υπάρχουν σήμερα πολλές τεχνικές που απαιτούνται για να μπορούμε να το διαγνώσουμε έγκαιρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος πρέπει να ενημερώσει πλήρως το ζευγάρι για τις δυνατότητες προγεννητικού ελέγχου του εμβρύου. Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό κάποιων ορμονών της μητέρας έχει καθιερωθεί πλέον ως εξέταση ρουτίνας για όλες τις εγκύους και υπολογίζει την σχετική πιθανότητα να υπάρχει το σύνδρομο. Έτσι, οι γυναίκες που έχουν αυξημένη πιθανότητα μπορούν να προχωρήσουν σε πιο ειδικό έλεγχο και εξετάσεις. Η λήψη τροφοβλάστης, η αμνιοπαρακέντηση και η εξέταση καρυότυπου αλλά και η πρόσφατη ανίχνευση DNA του εμβρύου στο αίμα της μητέρας μπορούν να μας δώσουν απάντηση με τεράστια ποσοστά επιτυχίας για το αν υπάρχει το πρόβλημα ή όχι. Από τη διάγνωση και μετά, η απόφαση για συνέχιση ή διακοπή της εγκυμοσύνης ανήκει αποκλειστικά στο ζευγάρι.

Με οργανωμένη υποστήριξη, με ειδική και συνεχή εκπαίδευση και κυρίως με την αποδοχή και την αγάπη από την κοινωνία, τα άτομα με το Σύνδρομο μπορούν να αναπτυχθούν νοητικά και συναισθηματικά σε σημαντικό βαθμό, να φτάσουν το ανώτατο δυναμικό τους και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο με σημαντική επιτυχία.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.