Νέες πληροφορίες παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ομιλία, με τίτλο: «Καρκίνος των ωοθηκών: επιδημιολογία και διάγνωση». Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο σχετικής Επιστημονικής Ημερίδας, που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

γυναικολογος μαιευτηρας χριστοπουλος παναγιωτης mdΠροσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στον Καρκίνο της Ωοθήκης. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ Παν. Χριστόπουλος αφορούσαν στατιστικά στοιχεία που έδειξαν ότι ο καρκίνος αυτός αποτελεί τον πλέον θανατηφόρο καρκίνο του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο καρκίνος αυτός δυστυχώς, στα αρχικά στάδια της νόσου δεν έχει κάποιο ειδικό σύμπτωμα που θα κινητοποιήσει τη γυναίκα να μιλήσει με το γιατρό της. Έτσι όταν εμφανιστούν συμπτώματα, τότε συνήθως είναι πολύ αργά και υπάρχουν ήδη μεταστάσεις. Χαρακτηριστικά η επιβίωση στις νέες γυναίκες, που αντιλαμβάνονται τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο, μπορεί να ξεπεράσει το 90% ενώ όταν η νόσος έχει επεκταθεί τότε το ποσοστό μπορεί να πέσει κάτω από 10%. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας «ύπουλος» εχθρός της γυναίκας.», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Χριστόπουλος.


Σημαντικότατο μέρος της παρουσίασης ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει η διάγνωση και τις εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. «Με το υπερηχογράφημα να αποτελεί το βασικότερο όπλο μας σήμερα, αλλά μαζί και άλλες εξετάσεις, έχουμε τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ποιες γυναίκες εμφανίζουν έναν ύποπτο όγκο στην ωοθήκη και χρειάζονται μεγαλύτερη διερεύνηση και προσοχή».


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά και ανάλυση των συγχρόνων μεθόδων ανίχνευσης του καρκίνου σε αρχικά στάδια. «Με νέα διαγνωστικά όπλα μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αποφεύγοντας αναίτια χειρουργεία και ψυχολογικό φόρτο. Υπάρχουν σήμερα νεότερα δεδομένα για τον προληπτικό έλεγχο κάθε γυναίκας, που μας βοηθούν σημαντικά στο να μειώσουμε τα θύματα από αυτή τη νόσο», είπε ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος.

 

Διαβάστε ακόμα:

Κύστες ωοθήκης

Κονδυλώματα

Καλλιέργεια κολπικού υγρού

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.